Ένα είναι το βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: Πως  ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το μοναδικό μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για το κόμμα και πως η μεγάλη πρόκληση για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να διευρυνθεί και να ξανασυνδεθεί με την κοινωνία.

Παράλληλα όπως επισημαίνουν κύκλοι εντός του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη θα ενισχύσει πλήρως το έργο της κυβέρνησης ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική ασφυξία, να χαλαρώσει ο βαθμός επιτροπείας, να περάσει η χώρα στη δίκαιη ανάπτυξη όπως διατυπώθηκε και στο συνέδριο.  

Από τη ψηφοφορία των σύνεδρων αλλά και την όλη εικόνα του συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται  από κόμμα συνιστωσών σε κόμμα μελών. Η  λογική των τάσεων με σκληρές γραμμές ξεπερνιούνται  και αποτελούν πλέον παρελθόν. Τα πρόσωπα πλέον καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό  τις επιλογές του κομματικού σώματος με τις ικανότητες , τις δυνατότητες, τις προσωπικές πολιτικές προσεγγίσεις. «Ουσιαστικά περνάμε σε ένα ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνητικό  πρόσημο  και όχι σε ΣΥΡΙΖΑ του 4% των ομαδοποιήσεων, των τάσεων, των μηχανισμών», τονίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τα φτερά του, να διευρυνθεί και να ξανασυστηθεί στην κοινωνία. Αυτός ακριβώς τόνισε με έμφαση και ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «είναι στοίχημα να ανοικοδομηθεί ένα κόμμα αντάξιο του ιστορικού χρέους, για ένα κόμμα κορμό της δημοκρατικής παράταξης, της μεγάλης Αριστεράς, κορμό της προοδευτικής διακυβέρνησης της Ελλάδας, ώστε να αποκτήσει η Αριστερά πιο δομημένες και στενές επαφές με την οργανωμένη κοινωνία, να ανοίξει τις πόρτες της, με αυστηρά κριτήρια αλλά χωρίς σύνδρομα που ίσως δεν επέτρεψαν στο παρελθόν να προσεγγίσουν άνθρωποι που το προσπάθησαν».

Μένει λοιπόν να αποδειχθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα απαλλαγμένο από τα ιδεοληψίες του παρελθόντος ή εάν επικρατήσει η εσωστρέφεια που αναπόφευκτα θα τον οδηγήσει σε μαρασμό.