Την δυσαρέσκεια τους για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το δημοψήφισμα εξέφρασαν τα κόμματα, καταδικάζοντας τες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια του Ερντογάν.

ΝΔ: Άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους.

Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.

Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα» καταλήγει σε ανακοίνωση της η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

ΠΑΣΟΚ: Ο Ερντογάν βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα- Απαιτείται επαγρύπνηση!

Τα πυρά του στον Τούρκο Πρόεδρο έριξε ο μέσω δήλωση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για εθνικιστικό παραλήρημα του Ερντογάν.

«Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης των συνόρων πληρούν όλους τους όρους της απόδειξης, ότι βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα! Απαιτείται επαγρύπνηση!»

Ποτάμι: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια του Ερντογάν

Σε ανακοίνωση του το Ποτάμι επισήμανε ότι «Η Συνθήκη της Λωζάνης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα, η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν» .

Επιπλέον η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει «Οι διεθνείς συμφωνίες όμως, δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του» αναφέρει και τονίζει: «Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη».

Ενωση Κεντρώων: Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων

«Το θέμα περιπλέκεται, οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων»αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ενωση Κεντρώων.

«Προφανώς υπάρχει σχέδιο και πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να το καταδικάσει. Η Ελλάδα πρέπει με ενότητα του πολιτικού κόσμου με σοβαρότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει αυτό το ύπουλο σχέδιο της Αγκυρας» καταλήγει η ανακοίνωση.