Με ένα ηχηρό όχι στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα απαντήσει η Νέα Δημοκρατία στη νέα προσπάθεια που θα αναλάβει και τυπικά από σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης.

Στην Πειραιώς θα επιμείνουν στη θέση ότι προϋπόθεση για τη συναίνεσή τους στη συγκρότηση του ΕΣΡ είναι η απόσυρση του νόμου Παππά και, άρα, η πλήρης ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει για άλλη μία φορά τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει ότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις ή ακόμη και διαφορετικές εισηγήσεις. Η, προ ημερών, σαφέστατα πιο μετριοπαθής στάση του κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δεν απέκλεισε την έγκριση της ΝΔ για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής, είναι ενδεικτική του προβληματισμού που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτός δεν αφορά στην ορθότητα ή μη των υψηλών τόνων του κόμματος απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή είναι, άλλωστε, μία πτυχή που βρίσκει άπαντες σύμφωνους στη Ν.Δ.

Η παράμετρος που εγείρει ενστάσεις αφορά στην πολιτική και δικαστική αξιοποίηση της αρνητικής στάσης της Ν.Δ. Όπως εξηγούν έμπειρα γαλάζια στελέχη η εμπλοκή στη συγκρότηση του ΕΣΡ αναμένεται, αφενός, να αξιοποιηθεί πολιτικά από την κυβέρνηση, ως απόδειξη της ορθότητας της επιλογής της να παρακάμψει το Συμβούλιο, αφετέρου δε μπορεί να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα στην έκβαση της δίκης στο ΣτΕ, εφόσον βέβαια το Συμβούλιο συνεχίσει τη διάσκεψή του και εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι, πλέον, έχει εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης δεν ήταν η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου αλλά, μάλλον, ένας συνδυασμός πολιτικού τσαμπουκά και προσπάθειας δημιουργίας μιας νέας διαπλοκής που θα υπηρετεί τις πολιτικές της επιδιώξεις. Υπό την έννοια αυτή, θεωρούν, πως το δήθεν ισχυρό πολιτικό χαρτί του κ. Τσίπρα έχει «καεί» και οποιαδήποτε διάθεση συμβιβασμού εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσταται, εκ των πραγμάτων, περιττή.