«Η Ελλάδα έχει λάβει αποστάσεις από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Focus, με αφορμή την προσφυγική κρίση.

Το Focus υπογραμμίζει τις «τρεις ενδείξεις για το ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει την πλάτη στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και την συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας στο προσφυγικό, που φέρει τη σφραγίδα της» και αναφέρει:

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες μεταφέρονται από νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Ακόμα κι αν πρόκειται για ασυνόδευτους ανηλίκους, έγκυες ή πρόσφυγες που κατέθεσαν αίτημα επανένωσης οικογενειών, εντείνεται ο φόβος μήπως η μεταφορά προκαλέσει αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω ελληνικών νησιών.

«Συχνά οι ελληνικές αρχές χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως μη ασφαλή χώρα προέλευσης θέτοντας εμπόδια σε μια επαναπροώθηση προσφύγων. Από την αρχή εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μόλις 700 πρόσφυγες έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία», συνεχίζει το περιοδικό και καταλήγει:

Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται ως λόγο για τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα την πληρότητα των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά. Σύμφωνα με το Βερολίνο ωστόσο η μεταφορά αυτή ίσως ερμηνευθεί από πρόσφυγες ως ενθάρρυνση να ξεκινήσουν ένα ταξίδι προς την Ευρώπη. Όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt η γερμανική κυβέρνηση ζητά "πρωτίστως αύξηση της χωρητικότητας των καταυλισμών"».