Στην απόφαση να μην κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε χθες Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία για την πρώτη κατοικία προχώρησε η κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι θα υπάρξει άμεσα ρύθμιση για το θέμα. 

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός  Έρευνας και Τεχνολογίας Κωνσταντίνος Φωτάκης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει συνολική παρέμβαση για το ζήτημα των πλειστηριασμών τις επόμενες ημέρες. 

Ειδικότερα, η τροπολογία της ΝΔ προέβλεπε ότι, αναστέλλεται μέχρι τις 31-12-2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  •  το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
  • το ετήσιο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί,
  •  η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΔ «τη ρύθμιση αυτή επιβάλλει τόσο η ανάγκη ενός συνεκτικού, στρατηγικού σχεδίου μείωσης του ιδιωτικού χρέους όσο και η σημερινή κατάσταση στην αγορά κατοικίας», σχολιάζοντας πως καλύπτει «την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε».

Η δυνατότητα μαζικών πλειστηριασμών σε μια αγορά που βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση θα πίεζε περαιτέρω τις τιμές ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες- και όχι μόνο τους οφειλέτες - θα επιδείνωνε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα  έπληττε την κοινωνική συνοχή και τελικά και τα συμφέροντα του Δημοσίου, υπογραμμίζει ακόμη.

«Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο όγκος οικοδομικής δραστηριότητας το διάστημα Αύγουστος 2015 - Ιούλιος 2016 έχει συρρικνωθεί κατά 30%, ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τιμές των ακινήτων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί περισσότερο από 40%», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΝΔ: Γκρέμισαν οριστικά το μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας 

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία μιλά για μια ''τροπολογία-ανάσα'' την οποία απέρριψαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με εντολή Τσίπρα-Καμμένου, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ''γκρέμισαν οριστικά τον μύο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εκτελώντας εντολές των κ. Τσίπρα και Καμμένου, απέρριψαν σήμερα την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας που προέβλεπε αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο.
 
Απέρριψαν μια τροπολογία - ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
 
Παρέπεμψαν στις “καλένδες” μια λύση που όφειλαν να είχαν θεσπίσει.
 
Γκρέμισαν οριστικά το μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας».