current views are: 9

18 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:54

Ο Ομπάμα στην Αθήνα στις 14 και 15 Νοεμβρίου

Την Αθήνα θα επισκεφτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 14 και 15 Νοεμβρίου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 11:54’

Την Αθήνα θα επισκεφτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 14 και 15 Νοεμβρίου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Την Αθήνα θα επισκεφτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 14 και 15 Νοεμβρίου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η επίσκεψη που πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές γίνεται στα πλαίσια της τελευταίας ευρωπαϊκής περιοδείας του Ομπάμα πριν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον επόμενο ένοικό του.

Στη χρονική αυτή συγκυρία στην οποία τοποθετείται η έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι θέλει να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους οι συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Ομπάμα, εκ των πραγμάτων θα στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ κατά καιρούς έχουν εκφράσει την άποψη πως πρέπει να ανοίξει και να καταλήξει θετικά αυτή η συζήτηση, με πιο πρόσφατη παρέμβαση αυτή του υπουργού Οικονομικών της χώρας Τζέικομπ Λιου κατά ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης με προεξέχοντα τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν ασκήσει επανειλημμένως κριτική στη Γερμανία για τις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές που προωθεί, ζητώντας να χαλαρώσει η λιτότητα που εφαρμόζεται στις χώρες της ευρωζώνης. Χαρακτηριστικές ήταν οι παραινέσεις του κ. Ομπάμα προς την ΕΕ, μέσω της εφημερίδας La Repubblica:

Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που διαπιστώνουμε (να αναφύονται) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι.

Βεβαίως τα οικονομικά ζητήματα όπως το χρέος και η λιτότητα είναι μόνο ένα μέρος τη μεγάλης εικόνας, καθώς η γνωστόν οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στο γεωπολιτική. Με τη γενικότερη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις κινήσεις απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση, τις οποίες επιχειρεί ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα αποκτά εκ νέου βαρύτητα στους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον

Πάντως, ο Λευκός Οίκος ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την εν λόγω πληροφορία. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής Κατερίνα Σώκου, το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου συνήθως ανακοινώνεται μία εβδομάδα πριν.

Τελευταίος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφτηκε τη χώρα μας ήταν ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1999. 


σχετικα αρθρα