Ως ''κραυγαλέο περιστατικό'' χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του διοικητή του ΟΑΕΕ Δημήτρη Τσακίρη ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι ''η εχθρική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επενδύσεις όχι μόνο έχει εκφραστεί πολλάκις από μέλη της κυβέρνησης, αλλά έχει και εμπράκτως αποτυπωθεί με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που με τα φοροεισπρακτικά μέτρα και την δυσμενή προς τις ιδιωτικές επενδύσεις πολιτική της καταστρέφει την ελληνική παραγωγή και οικονομία''.

Ρωτά, δε, ο κ. Αυγενάκης τον πρωθυπουργό για το περιστατικό ''τι δηλώνει για όσα λέει ο κ. Τσακίρης'';

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη ''δυστυχώς, η κυβέρνηση με τις πολιτικές της και την «περήφανη διαπραγμάτευσή» της οδηγεί εκατοντάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο και άλλες τόσες σε μεταφορά των δραστηριοτήτων τους εκτός χώρας, εναντιώνεται στην ανάπτυξη και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες μας στην ανεργία και χιλιάδες νέους, ιδίως επιστήμονες, στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει καμία λογική μεταξύ των λόγων και των πράξεων της κυβέρνησης: από τη μια, ο κ. Πρωθυπουργός …ταξιδεύει (Νταβός, Αμερική, Κίνα, κλπ) για να προσελκύσει επενδύσεις και, από την άλλη, με την πολιτική του κλείνει τις επιχειρήσεις και διώχνει τις ελάχιστες επενδύσεις που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα''.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας, πάνω από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία τους τελευταίους μήνες, ώστε να αποφύγουν τη γραφειοκρατία, τους περιορισμούς κεφαλαίων και τους υψηλούς φόρους της χώρας μας. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στο πρώτο τρίμηνο του 2016 διαγράφηκαν περίπου 10.000 επιχειρήσεις, ενώ εκτιμάται ότι κλείνουν περίπου δύο επιχειρήσεις την ημέρα. Η ανεργία καλπάζει με τη χώρα μας, δυστυχώς, να κατέχει, σύμφωνα με τη Eurostat, την πρωτιά στην ανεργία, τόσο στο συνολικό ποσοστό, η οποία διαμορφώθηκε στο 25% περίπου, όσο και στην ανεργία των νέων, η οποία διαμορφώθηκε στο 49,5%. Ουσιαστικά, ένας στους τέσσερις ενεργούς πολίτες είναι άνεργος, ενώ στους νέους, ένας στους δύο είναι άνεργος. Οι επενδύσεις, ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης, όχι μόνο δεν έρχονται, αλλά η κυβερνητική πολιτική τις τρέπει σε φυγή. Εκτιμάται ότι 10.000 θέσεις εργασίας θα χάνονται ετησίως, αν δε αναστραφεί το εχθρικό κλίμα για τις επενδύσεις

Η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα είναι τραγική: σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το 2015 «έκλεισε» με αρνητικό τρόπο, εξαλείφοντας την όποια πρόοδο σημειώθηκε το 2014. Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 2014 είχε αρχίσει να φαίνεται μια τάση ανάκαμψης και υπήρχε σαφής μείωση της απαισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρήσεων, το 2015 επήλθε πισωγύρισμα, με έντονο προβληματισμό και μεγάλη απαισιοδοξία για το 2016. Ειδικότερα, το 51% δηλώνει ότι το 2015 μειώθηκε ο τζίρος, με αντίστοιχη, παράλληλα, μείωση (μόλις 22% το 2015) αυτών που δηλώνουν αύξηση των ετήσιων πωλήσεών τους. Τραγική ήταν η χρονιά που πέρασε και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αφού αυξήθηκε στο 59% το ποσοστό των εξαγωγικών επιχειρήσεων που το 2015 δεν είχε εξαγωγική δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σκανδαλίζει με την προσπάθεια κατάληψης του κράτους, το διορισμό συγγενών και φίλων της εξουσίας σε κρατικές θέσεις, καθώς και την ευνοϊκή μισθολογική τους μεταχείριση. Με πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου αυξάνει τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων και με το νέο μισθολόγιο φροντίζει και για μια γενναία αύξηση των αποδοχών τους, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες για μισθοδοσία ημετέρων και επιβαρύνοντας περαιτέρω τους Έλληνες φορολογούμενους.

Τώρα πλέον, η κυβέρνηση, «… πέρασε σε επόμενο επίπεδο», όπου, δια στόματος κ. Τσακίρη, προκαλεί και λοιδορεί τον ελεύθερο επαγγελματία, τον άνθρωπο που αγωνίζεται να κρατήσει όρθια την μικρομεσαία, κατά κύριο λόγο, επιχείρησή του και να είναι συνεπής προς τις ασφαλιστικές του και φορολογικές του υποχρεώσεις. Μήπως, ο κ. Τσακίρης δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι διοικητής του ΟΑΕΕ της Ελλάδας και όχι άλλης χώρας;    

Η εχθρική αντιμετώπιση κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας διώχνει εκτός χώρας τις επενδύσεις και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, τους χιλιάδες χαμηλόμισθους και ιδίως τους χιλιάδες νέους επιστήμονες της χώρας που είναι είτε χαμηλόμισθοι είτε άνεργοι. Δυστυχώς, οι πράξεις αυτές ερμηνεύουν την εχθρότητα της κυβέρνησης στην αριστεία, την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση και αναδεικνύουν μια πρακτική που προσωποποιεί την κοινωνική, πολιτισμική, πνευματική και ηθική κατρακύλα της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από την ιδεοληπτική της εναντίωση προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις'' καταλήγει ο κ. Αυγενάκης.