current views are: 10

18 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση15:22

Αναστασιάδης: «Τα δάνεια του Θέματος είναι απολύτως νόμιμα, διαφανή και διασφαλισμένα»

Την ξεκάθαρη θέση του πως ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος είναι απολύτως νόμιμος, διαφανής και διασφαλισμένος εξέφρασε στην εξεταστική επιτροπή ο Θέμος Αναστασιάδης.

Δημοσίευση 15:22’

Την ξεκάθαρη θέση του πως ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος είναι απολύτως νόμιμος, διαφανής και διασφαλισμένος εξέφρασε στην εξεταστική επιτροπή ο Θέμος Αναστασιάδης.

Την ξεκάθαρη θέση του πως ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος είναι απολύτως νόμιμος, διαφανής και διασφαλισμένος εξέφρασε στην εξεταστική επιτροπή ο Θέμος Αναστασιάδης.

Σε μια τοποθέτηση που έκλεψε τις εντυπώσεις λόγω της αμεσότητας με την οποία ο εκδότης αντιμετώπισε τα μέλη της επιτροπής, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε αναλυτικά για την επιχείρησή του, τους εργαζομένους αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στη χώρας. Όπως είπε, το «Πρώτο Θέμα» ήταν πάντα απέναντι στην εκάστοτε εξουσία, ο ίδιος δεν είχε ποτέ επαφές ή σχέσεις με επικεφαλής τραπεζών, ενώ σημείωσε πως στα χρόνια της κρίσης, η επιχείρηση έχει προσλάβει 30 δημοσιογράφους αγγίζοντας συνολικά τους 200. «Το Πρώτο Θέμα έγινε εκ των εν όντων. Επειδή εξ αρχής υπήρχε πρωτοφανής επιτυχία που δεν τη περιμέναμε, οι διωγμοί εναντίον μας έγιναν διακομματικοί. Ξεκίνησαν από τη πρώτη μέρα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Άλλος μας έστελνε στον εισαγγελέα, άλλος στον ανακριτή, άλλοι μπούκαραν στα σπίτια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ακούω τα περί διαπλοκής μα εφόσον δίνεται αγώνα υπέρ της διαπλοκής και πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια γιατί δεν περιμέναμε ότι θα τη διαλύσετε τόσο γρήγορα. Ένα κομμάτι το χτυπήσατε. Όμως είδατε πόσο εύκολα εμφανίζεται ξανά;  Εμείς δεν έχουμε σχέση με τη διαπλοκή! Βγήκαμε πριν από εσάς κόντρα στην διαπλοκή και είχαμε πόλεμο που δεν το ξέρετε. Ο πρώτος που έδωσε τον αγώνα για τη διαπλοκή στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση είναι το Πρώτο Θέμα».

Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχθηκε πως στη χώρα μας υπάρχει διαπλοκή και πως ο ίδιος γνωρίζει μερικά ονόματα που όμως δεν θέλει να πει, υπογραμμίζοντας με νόημα πως δεν ανήκει σε αυτή επειδή δεν παίρνει δημόσια έργα. Σημείωσε δε πως στην αρχή της εκδοτικής του προσπάθειας αντιμετώπισε αυτή τη διαπλοκή, καθώς, κανείς όπως είπε δεν ήθελε να εκδώσει την εφημερίδα. «Απ’ όλους μας τύπωσε ο Ριζοσπάστης! Εκεί βρήκαμε θερμό περιβάλλον. Με το που τυπώνεσαι αρχίζει το πρόβλημα. Αν οι πρώτες βδομάδες τυπώνουν καλά μπορείς να επιβιώσεις», είπε.

Πάντως αντικείμενο κριτικής από τη πλευρά των βουλευτών της πλειοψηφίας αποτέλεσε, η τακτική της «μπάμπουσκας» όπως χαρακτηρίστηκε, τη δημιουργίας νέων εταιριών δηλαδή από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη που αγόραζαν το Πρώτο Θέμα με νέο δανεισμό. 

Σε αυτό ο εκδότης απάντησε πως η όλη διαδικασία ήταν νόμιμη γεγονός που αποδεικνύεται και από τις αρμόδιες ελεγκτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι βουλευτές πάντως επέμειναν, αναφέροντας πως υπάρχει δανεισμός του Θέματος συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αποτελούν «ακάλυπτους κινδύνους».

«Το Πρώτο Θέμα δεν κινδυνεύει ούτε αυτοί που το έχουν δανείσει. Και πολιτικά να σας διαβεβαιώσω ότι κανείς δεν μπορεί να κλείσει το Πρώτο θέμα. Αντίθετα θα πάει μπροστά και θα έχουμε κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον», δήλωσε.

Ακόμα τόνισε πως δεν πρόκειται η εφημερίδα του να αφήσει τους «εργαζόμενους στο δρόμο», καταλογίζοντας ευθύνη στους μετόχους του Mega που το κάνουν. Όπως είπε αν δει κανείς την εξέλιξη του σταθμού και το τι απέγιναν οι μέτοχοι, ποιοι πήρανε δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ και ποιανού η εφημερίδα συνεχίζει να λειτουργεί θα καταλάβει.

Ωστόσο, αιχμές άφησε και κατά της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, υπογραμμίζοντας πως το θέμα θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο μελλοντικής εξεταστικής επιτροπής. Μάλιστα άφησε αιχμές και για τη στάση των τραπεζών έναντι της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα πιεστική συμπεριφορά που «αποδίδουμε σε πολιτικούς λόγους και στη παρουσία τοποτηρητών πολιτικών και κομματικών που είναι στελέχη τραπεζών που κοιτάνε ειδικά το Πρώτο Θέμα».


σχετικα αρθρα