Σε τρία μέτωπα προχωρά το στρατηγικό σχεδιασμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο αφορά, την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του, το δεύτερο την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για κρίσιμα ζητήματα απέναντι στην αβελτηρία της κυβέρνησης και το τρίτο τη διεύρυνση της ΝΔ.

Σχετικά με το πρώτο σκέλος της στρατηγικής του, ήδη προετοιμάζεται το πρόγραμμα των περιοδειών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μακεδονία, που αναμένεται να υλοποιηθεί το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Στόχος του κ. Μητσοτάκη, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, είναι να συνεχίσει την προσπάθειά του να επικοινωνήσει τη Συμφωνία Αλήθειας της ΝΔ στους πολίτες, αλλά και στους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό την προσεχή Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στο Μάαστριχτ για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΕΛΚ, στους οποίους θα παρουσιάσει ξανά το νέο μίγμα πολιτικής που προτείνει το κόμμα του για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Όπως σημείωναν στο newpost.gr, στενοί συνεργάτες του, η ΝΔ έχει μπει σε κυβερνητική τροχιά την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει εδώ και καιρό σημάδια διάλυσης.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει η σύνδεση και με το δεύτερο μέτωπο της γαλάζιας στρατηγικής, δείγμα της οποίας υπήρξε χθες με την κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή, της τροπολογίας για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε, όπως τόνισε από την οδό Πειραιώς, για να καλυφθεί υπεύθυνα, για άλλη μια φορά, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Από την οδό Πειραιώς θα επιμείνουν πάντως, στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες καθώς όπως λένε η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα και ταυτόχρονα και με αφορμή κυβερνητικά σημειώματα που επιτίθενται καθημερινά στην ΝΔ, καλούν το ΣΥΡΙΖΑ να συνηθίσει από τώρα τον επόμενο ρόλο του, που είναι να αντιπολιτεύεται τη ΝΔ. «Είναι και το μόνο πράγμα για το οποίο κοιτάζουν μπροστά...», σημείωναν κύκλοι της Πειραιώς.

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν, απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση πως «καλό θα ήταν να κάνουν καμιά δουλειά γιατί τα ψέματα και την ανικανότητά τους την πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Η αφομοίωση της Συμφωνίας Αλήθειας από την κοινωνία, θα οδηγήσει σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και στη διεύρυνση της ΝΔ, που θα δώσει και τον αέρα για το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, μετά από μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έπειτα από το Γιάννη Καλλιάνο που έκλεισε πίσω του την πόρτα στην Ένωση Κεντρώων, ήρθε να προστεθεί και η δήλωση  του Ιάσωνα Φωτήλα, ο οποίος πρότεινε συνεργασία με τη ΝΔ, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτόνομη πολιτική δράση. «Εγώ είμαι ανοικτός σε μια τέτοια προοπτική, με δεδομένη την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε μιλώντας στον Βήμα 99,5, διαψεύδοντας ωστόσο ότι υπάρχει ήδη συμφωνία δική του για ένταξη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, σήμερα ο κ. Φωτήλας διαγράφηκε από την ΚΟ του κόμματος, με επιστολή του Σταύρου Θεοδωράκη προς τον πρόεδρο της Βουλής.