Η χθεσινή διαγραφή του Ιάσωνα Φωτήλα έμοιαζε με χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου. Διότι, η αλήθεια είναι, ότι ο βουλευτής Αχαϊας είχε εγκαίρως καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, αλλά και τις ιδέες του, προς τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Η άλλη αλήθεια είναι – έστω κι αν δεν την παραδέχεται δημοσίως ο κ. Φωτήλας – ότι μία πρώτη συζήτηση με τη Νέα Δημοκρατία, πιθανά δια του κ. Λευτ. Αυγενάκη, την είχε πραγματοποιήσει.

Ο αχαιός βουλευτής εμφανιζόταν έτοιμος από καιρό για το βήμα, ειδικά σε μία περιφέρεια όπου η Ν.Δ., εκτός από το νυν βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, έχει ανάγκη νέων προσώπων.

Ο Ιάσων Φωτήλας καταγράφεται πλεον ως ο ένας, εκ των δύο, εν ενεργεία βουλευτών που, όπως όλα δείχνουν, αν και εξελέγησαν με άλλα κόμματα θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές. Ο έτερος είναι ο ανεξάρτητος πλέον, εκλεγόμενος με το ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, για τον οποίο ακούγονται πολλά και καλά λόγια στην Πειραιώς.

Οι δύο αυτοί, μαζί με την προσχώρηση του Γιάννη Καλλιάνου πρώην εκπροσώπου του κόμματος Λεβέντη, δείχνουν ήδη τον τρόπο που πρόκειται να κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή με την αξιοποίηση προσώπων με ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες και, κυρίως, που δεν έχουν εμπλακεί σε περιόδους διακυβέρνησης που θα λειτουργούσαν ως... κόκκινο πανί για συγκεκριμένη μερίδα οπαδών και στελεχών της Ν.Δ.

Πρόκειται για το λελογισμένο άνοιγμα στην κεντροαριστερά που δρομολογεί ο κ. Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια σύμπηξης μετώπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το μέτωπο, θέσεις στα ψηφοδέλτια δεν αναμένεται να βρουν στελέχη που πρωτοστάτησαν πχ στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι εξ αυτών (ενδεικτικά το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου) δεν θα μπορούσαν να έχουν ρόλο σε μία επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και αυτοδιοικητικοί

Στις λίστες που, ήδη, διαμορφώνονται στην Πειραιώς ειδικό βάρος θα δοθεί και σε αυτοδιοικητικά στελέχη, υπό την έννοια ότι έχουν δεδομένη αναφορά στις περιφέρειές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό να περιληφθούν και αυτοδιοικητικοί του ΠΑΣΟΚ, που όμως απέφυγαν να εμπλακούν στις αντιπαραθέσεις της δεκαετίας 2004-2014. Το όνομα του πρώην Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού θα μπορούσε να ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, αν και η Πειραιώς αρνείται, επί του παρόντος, κάθε σχόλιο.