Στο κενό, όπως άλλωστε αναμενόταν, έπεσε η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων και να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Οι προτάσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση προσέκρουσαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρώντας στο νέο καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αρνήθηκαν να συναινέσουν. Έτσι, τα βλέμματα όλων στρέφονται και πάλι στο ΣτΕ η απόφαση του οποίου για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά θα κρίνει ουσιαστικά και την εξέλιξη της υπόθεσης. Πάντως αυτή ακριβώς η εξέλιξη, οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν από τον κ. Βούτση να αναβάλει την ψηφοφορία μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να βγάλει απόφαση, να δεσμευτεί η κυβέρνηση πως δεν θα φέρει τη περίφημη τροπολογία στην Βουλή και αυτά με τη σειρά τους θα συναινέσουν στη συνέχεια στα πρόσωπα. Η δε πλειοψηφία έκανε λόγο για αλλαγή στάσης των κομμάτων (από την προϋπόθεση της κατάργησης του νόμου στην αναμονή της απόφασης του ΣτΕ), σημειώνοντας πως δεν σχετίζεται η απόφαση του Δικαστηρίου με τη συγκρότηση της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση απέδειξε τον αδιέξοδο χαρακτήρα της όλης προσπάθειας που πίσω από τις θεσμικές προεκτάσεις κρύβει την βαθιά πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων για το νέο τηλεοπτικό τοπίο

Οι τοποθετήσεις

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο και ξεκαθάρισε πως είναι Συνταγματική υποχρέωση για την ίδια τη Βουλή να καταφέρει να βρει τις απαιτούμενες συγκλίσεις των 4/5, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί η απαίτηση της αντιπολίτευσης να είναι η απόσυρση του νόμου. «Έγιναν τρεις συνεδριάσεις της Διάσκεψης. Το ιστορικό της νομοθεσίας για το καθεστώς αδειοδοτήσεων δείχνει και με το νόμο Ρουσόπουλου το 07’ και του Βορίδη το 12’ ότι ο αριθμός των αδειών ήταν ζήτημα που η κεντρική κυβέρνηση δια της νομοθέτησης της Βουλής, έφερνε ως αποτέλεσμα», δήλωσε με νόημα ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «έχουμε το μέρος της ευθύνης που  μας αναλογεί δεν είναι μόνο η αδειοδότηση των καναλιών αλλά πλήθος ζητημάτων .

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως ο ίδιος ήταν από αυτούς που υποστήριζαν τη συναινετική γραμμή, η οποία όμως χάλασε από την κατάθεση της τροπολογία από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. « Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές όπου και αν υπάρχουν. Σας είπα ότι φοβάμαι ότι η ιστορία σε ότι μας αφορά τινάχτηκε στον αέρα», δήλωσε με τον κ.ε. του κόμματος Νίκο Δένδια να ζητά από τη διάσκεψη να περιμένει ως την απόφαση του ΣτΕ και μετά «να κινηθούμε μαζί για τη συγκρότηση του ΕΣΡ». «Θα θέλαμε κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει κατάθεση τροπολογίας που θα ήταν απαράδεκτο», είπε και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ενημέρωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα επανεξετάσει τη στάση της ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη  που ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, στηλιτεύοντας και αυτός τη στάση του κ. Παππά που «προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Από κει και πέρα, «παρών» δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν η Ένωση Κεντρώων δια του Μάριου Γεωργιάδη (σε μια προσπάθεια συνεννόησης όλων των πλευρών όπως είπε με όλα τα κόμματα) αλλά και το ΚΚΕ για λόγους αρχής, ενώ αρνητική εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή.

Στις αιτιάσεις δε της αντιπολίτευσης απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς που υπογράμμισε πως δεν υπάρχει συσχέτιση της απόφασης του ΣτΕ με την συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ η κ. Χριστοδουλοπούλου αναγνώρισε πως υπάρχει αδιέξοδο στη συζήτηση. Τη θέση αυτή επανέλαβε και ο Πρόεδρος, λέγοντας πως δεν βρίσκει κανέναν λόγο για αναβολή ή παράταση στο «όνομα του ότι η εκκρεμότητα στη δικαστική πτυχή θα καθορίσει την απόφαση των κομμάτων που είναι υποχρέωση της Διάσκεψης». «Δεν θέλω να κάνω υπαινιγμό για το πώς δεν πρέπει να επιβαρύνουμε Δικαιοσύνη με αποφάσεις πολιτικές κατεξοχήν. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά δεν πρέπει να της σπρώξουμε ευθύνες», είπε.

Ο Βασίλης Κόκκαλης από τους ΑΝΕΛ επέμεινε στη κυβερνητική γραμμή συντασσόμενος με τους συναδέλφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να επισημανθεί πως το κλίμα που σε γενικές γραμμές ήταν πολιτισμένο πήγε να χαλάσει από τις δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ πως έγινε «βαποράκι των καναλαρχών και του συστήματος». Η πρόταση της αναβολής τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά απορρίφθηκε, ενώ στη ψηφοφορία για τη πρόταση Βούτση ψήφισαν 12 υπέρ της πρότασης Βούτσης, 4 κατά, 7 δήλωσαν παρών, ενώ υπήρχε και μια απουσία

Η εισήγηση Βούτση για τα πρόσωπα

Μέσα σε αυτό το αδιέξοδο πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί ο πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε τις προτάσεις του για τη στελέχωση του ΕΣΡ που ήταν με συναινετικό πνεύμα. Ειδικότερα προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.

Για τις υπόλοιπες θέσεις ο κ. Βούτσης πρότεινε:

  • Τον κ. Γιώργο Πλειό, καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών για την θέση του αντιπροέδρου
  • Την κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος νομικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών για τη θέση του μέλους
  • Τον κ. Βασίλη Καραποστόλη καθηγητή πολιτισμού και επικοινωνίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών για τη θέση του μέλους
  • Την κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρο και καθηγήτρια στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο πανεπιστήμιο Αιγίου για τη θέση του μέλους
  • Την κ. Φάνη Πετραλιά, δημοσιογράφο και γραμματέα μορφωτικού ιδρύματος ΕΣΗΕΑ για τη θέση του μέλους
  • Την κ. Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών στο Τμήμα Μηχανικών πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη θέση του μέλους
  • Τον κ. Γιάννη Τζανετάκο, δημοσιογράφο σε σειρά έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων για τη θέση του μέλους
  • Τον κ. Κωνσταντίνο Τσακίρη απόφοιτο της σχολής Μηχανικών BBC με εξειδίκευση στον τομέα των Ραδιοτηλεοπτικών Τεχνολογιών, για τη θέση του μέλους.