«Τώρα πια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Με τη φράση αυτή πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός σχολίασε τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της αποφάσισε με ψήφους 16 έναντι 9 ότι  οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών είναι παραδεκτές.

Με τον τρόπο αυτό έχει στρωθεί πλέον, τυπικά και ουσιαστικά, το χαλί για να εξεταστεί το μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Ήδη από χθες το βράδυ ο αρμόδιος εισηγητής κ. Γιώργος Παπαγεωργίου άρχισε να αναπτύσσει την τοποθέτησή του και να παραθέτει ενώπιον της Ολομέλειας τα επιχειρήματά του σχετικά με το ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης.

Έτσι, τώρα το ενδιαφέρον, εκ των πραγμάτων, στρέφεται στην επόμενη διάσκεψη των ανώτατων δικαστών που αναμένεται να προσδιορίσει ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, ίσως ούτε στην επόμενη διάσκεψη καταστεί δυνατό να εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου, καθώς  θεωρείται πολύ πιθανό ότι ανώτατοι δικαστές που μετέχουν στην Ολομέλεια θα θέλουν και οι ίδιοι να τοποθετηθούν επί των κρίσιμων συνταγματικών θεμάτων που τίθενται και έχουν σχέση τόσο με το Εθνικό Συμβούλίο Ραδιοτηλεόρασης, όσο και με τον περιορισμένο – τέσσερις- αριθμό των χορηγηθέντων τηλεοπτικών αδειών.

Ανεξάρτητα πάντως από την απόφαση στην οποία θα καταλήξει το δικαστήριο και τις προεκτάσεις αυτής στο πολιτικό πεδίο, κάθε άλλο παρά σύνηθες είναι οι διασκέψεις των ανώτατων δικαστών να γίνονται μέσα σε τόσο βαρύ κλίμα.

Ήδη με παραγγελία του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου διετάχθη κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την αναζήτηση των υπευθύνων της υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετέχει στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Παράλληλα, δύο δικαστικές Ενώσεις  (Δικαστών και Εισαγγελέων και Διοικητικών Δικαστών) έστειλαν  μήνυμα καταδικάζοντας με σκληρή γλώσσα και με κατηγορηματικό τρόπο όσα πρωτόγνωρα διαδραματίζονται εκτός του ΣτΕ.

Οι δικαστικοί λειτουργοί με καταγγελτικό λόγο  μιλούν για προσπάθεια εκβιασμού της Δικαιοσύνης και πρώτοι από όλους είχαν ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για ζήτημα της διαρροής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του δικαστικού λειτουργού.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν όλα αυτά, όπως λένε δικαστικές πηγές, ήταν γνωστά και στο παρελθόν,αλλά άγνωστο πως ποιος και γιατί επέλεξε να τα φέρει στο φως της δημοσιότητας την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας για το παραδεκτό ή μη των προσφυγών.

Δικαστικές πηγές πάντως, έλεγαν με  νόημα  όπως όλη η ιστορία που δημοσιοποιηθηκε με κεντρικό πρόσωπο μέλοςτου Ανώτατου Δικαστηρίου, προκαλώντας ακόμα και τον πειθαρχικό του έλεγχο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, μοιάζει να γυρίζει μπούμερανγκ. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν, επικαλούμενες την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ και τις σκέψεις που έχουν διατυπωθεί στην υποθεση, ότι ολα τα ενδεχόμενα  ειναι ανοιχτά.

Η επόμενη «μάχη»  έχει να κάνει με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου. Αναγκαία προϋπόθεση όμως,  για να υπάρξει αποτέλεσμα, είναι η σύνθεση της Ολομέλειας να μην... μετρήσει άλλες απώλειες. Ήδη δύο μέλη έχουν προβλήματα υγείας και αντικαταστάθηκαν από αναπληρωματικούς. Τα δύο μέλη όμως, που  είχαν οριστεί ως αναπληρωτές  όμως, πέρασαν πλέον  στο πεδίο των τακτικών. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της αντικατάστασης άλλους μέλους στην Ολομέλεια. Οπότε οποιοδήποτε ανυπέρβλητο κώλυμα, ενδέχεται να... τινάξει τη διαδικασία στον αέρα, καθώς θα οδηγούσε στην εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης από μηδενική βάση.

Κυβερνητικές πηγές: Η απόφαση δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση της ουσίας

«Η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση της υπόθεσης επί της ουσίας», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή: «το ΣτΕ, έχει απορρίψει μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει δε ότι:

Με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε απόψε, αν  οι προσφυγές είχαν κριθεί και τυπικά αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφήσουμε τους δικαστές να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέστα.