current views are: 12

19 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:05

Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη: Ο κ. Τσίπρας υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς (Βίντεο)

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία παρενέβη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Δημοσίευση 11:05’

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία παρενέβη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Για μεθόδους που παραπέμπουν σε φασιστικά καθεστώτα και «παρακράτος ανομίας» αλλά και «νοσηρό κλίμα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία, πριν τη διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε και πάλι ότι δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση αν, όπως επισήμανε δεν αποκατασταθεί το θέμα των αρμοδιοτήτων του κατηγορώντας τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ότι «έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το κράτος δικαίου» και «απαράδεκτες μεθοδεύεις με σκοπό την άσκηση πίεσης στους δικαστές».  

Μεθοδεύσεις, που  όπως υπογράμμισε, «παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι κράτος δικαίου».

Η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, υπονομεύει την ποιότητα της Δημοκρατίας. 

Κάνοντας δε αναφορά στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών με τη διαρροή αλληλογραφίας ανώτατου δικαστικού λειτουργού που μετέχει στην ολομέλεια του ΣτΕ για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι πρόκειται για «φαινόμενο νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους φασιστικών καθεστώτων», σημειώνοντας ότι ποτέ στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση δικαστών και εισαγγελέων γιατί ποτέ δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα. 

Όπως είπε, αφού έκανε αναφορά στο δημοσίευμα της «Αυγής» για το θέμα, πρόκειται για «αλλο ένα δείγμα γραφής μιας εξουσίας που δεν έχει καμιά αναστολή στην προσπάθεια την να ανασκάψει οτιδήποτε της πάει εμπόδιο». Μιας εξουσίας που διορίζει νύχτα μέλη ανωτάτων δικαστηρίων, συνέχισε.

Η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο θεσμικό ανάχωμα απέναντι στον αυταρχισμό της εξουσίας και εμείς θα προστατέψουμε το κύρος και τη θεσμική της ανεξαρτησία, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ είπε ότι «σηματοδοτεί την βούληση του δικαστηρίου να κρίνει την ουσία» και έκανε λόγο για μια  «σημαντική εξέλιξη, που με τον τρόπο  της δικαιώνει απόλυτα και την θέση της ΝΔ, ότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να προχωρήσει στην αδιεοδότηση πριν το ανώτατο δικαστήριο κρίνει την συνταγματικότητα του νόμου».

Συνέχισε λοιπόν καλώντας την κυβέρνηση «να μην εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να αφήσει τη δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη» ενώ αναφέρθηκε και στην τροπολογία της περασμένης Παρασκευής, που τελικά «πάγωσε» για την ώρα, σχετικά με κυρώσεις και άμεσο κλείσιμο όσων καναλιών δεν έχουν άδεια, λέγοντας:

Η άμεση αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας των πολιτών έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τα σχέδια Τσίπρα να κλείσουν τα κανάλια σε 5 μέρες. Δεν φαντάζομαι να διανοηθείτε να επαναφέρετε αυτή την πραξικοπηματική τροπολογία.

Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει, σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα του ΕΣΡ, το οποίο συζητάται σήμερα εκ νέου στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής σε ακόμη μια προσπάθεια συγκρότησής του, λέγοντας ότι «η ΝΔ διαχρονικά υποστηρίζει τη λειτουργία ισχυρών ανεξάρτητων αρχών, μακριά από παρεμβάσεις, με τις αρμοδιότητες που προβλέπει το σύνταγμα, όχι απλώς μαριονέτες».

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι αυτή μπλόκαρε τη στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών, και ότι «η κυβέρνηση δεν ψάχνει καμία συναίνεση, συνενόχους ψάχνει».

«Απαιτούμε την επιστροφή στο ΕΣΣΡ στις αρμοδιότητες του», είπε ακόμη και επανέλαβε ότι «μόνη προϋπόθεση είναι η  αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, με την ακύρωση του νόμου Παππά».

Γιατί, όπως διερωτήθηκε: «τι νόημα έχει ένα ΕΣΡ που ο κ. Παππάς θα έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητές του που απορρέουν από το σύνταγμα;»

«Θα αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου και εφόσον κριθεί αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα πρέπει να τον καταργήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα», επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας και πάλι το στίγμα για την σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης. 

Τέλος, έκανε και πάλι λόγο για «μια αυταρχική κυβέρνηση με μόνο μέλημα την παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση σήμερα δεν μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη προοπτική και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτά που χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση» «Ακόμα και στο ζήτημα του χρέους», όπως σημείωσε. «Κανείς ανασχηματισμός δεν μπορεί να βγάλει τον κ. Τσίπρα από το αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε και γι’ αυτό η πολιτική αλλαγή είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος», συνέχισε.

«Δυστυχώς τα πράγματα έγιναν χειρότερα και ο κ. Τσίπρας προσθέτει στη βαριά οικονομική κρίση μεθοδεύσεις που διχάζουν την κοινωνία και δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα» κατέληξε.

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα