Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του ΣτΕ, την προσεχή Δευτέρα και Τετάρτη να επίκεινται, την ώρα που χθες, για μια ακόμα φορά η Διάσκεψη των Προέδρων δεν κατάφερε να αναδείξει ΕΣΡ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας με δήλωση στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι τυχόν απόφαση για αντισυνταγματικότητα του νόμου θα σημάνει αυτόματα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς με τα μη αδειοδοτημένα κανάλια. «Εάν ο διαγωνισμός εκπέσει, δεν θα έχει νομική βάση και οι καναλάρχες θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους», επεσήμανε ο Νίκος Παππάς

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης για την επανακατάθεση της τροπολογίας για τη διακοπή λειτουργίας που δεν έλαβαν άδεια και τις αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, η οποία αποσύρθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της αποφάσισε με ψήφους 16 έναντι 9 ότι  οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών είναι παραδεκτές, στρώνει πλέον το χαλί και φαίνεται πως φέρνει στο τραπέζι όλες τις πιθανότητες για να εξεταστεί επί της ουσίας το μεγάλο ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά.

Ηδη από την προχτεσινή συνεδρίαση αρμόδιος εισηγητής κ. Γιώργος Παπαγεωργίου άρχισε να αναπτύσσει την τοποθέτησή του και να παραθέτει ενώπιον της Ολομέλειας τα επιχειρήματά του σχετικά με το ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης.

Έτσι, τώρα το ενδιαφέρον, εκ των πραγμάτων, στρέφεται στις επόμενες διασκέψεις των ανώτατων δικαστών που ο πρόεδρος του Δικαστηρίου όρισε για την προσεχή Δευτέρα και Τετάρτη..

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ίσως ούτε στην επόμενη διάσκεψη καταστεί δυνατό να εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου, καθώς  θεωρείται πολύ πιθανό ότι ανώτατοι δικαστές που μετέχουν στην Ολομέλεια θα θέλουν και οι ίδιοι να τοποθετηθούν επί των κρίσιμων συνταγματικών θεμάτων που τίθενται και έχουν σχέση τόσο με το Εθνικό Συμβούλίο Ραδιοτηλεόρασης, όσο και με τον περιορισμένο – τέσσερις- αριθμό των χορηγηθέντων τηλεοπτικών αδειών.

Χωρίς αποτέλεσμα η Διάσκεψη των Προέδρων 

Την ίδια στιγμή, το έντονο κλίμα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η άκαρπη, για μια ακόμα φορά, Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για το προεδρείο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται για να εγκριθεί ο ορισμός τους. Ειδικότερα, η πρόταση συγκέντρωσε 12 θετικές ψήφους, 7 ψήφισαν «παρών», 4 καταψήφισαν, ενώ 1 μέλος απουσίαζε.

Ο κ. Βούτσης πρότεινε για τη θέση του προέδρου τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για την θέση του αντιπροέδρου, τον καθηγητή, Γιώργο Πλειό.

Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτάθηκαν:

Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

Παππάς: Επιστροφή στα παλιά αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος

Η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, έφερε και την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός γίνεται επιστροφή στην παλαιότερη κατάσταση:

Εάν ο διαγωνισμός ακυρωθεί, εάν το δημόσιο αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα γυρίζουμε πίσω στο παλιό καθεστώς. Η ανάγκη για συγκρότηση ΕΣΡ ήταν είναι και θα είναι εκεί και θα την υπηρετούμε συστηματικά. Εγώ τι μπορώ να κάνω εάν ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός;  Εάν μου αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από το Σ​τΕ τι μπορώ να κάνω; Αν κριθείαντισυνταγματικός ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση. 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του γ.γ. Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος επικύρωσε την επιστροφή στο παλιό τηλεοπτικό καθεστώς, αν δεν προκριθεί η Συνταγματικότητα του νόμου για τις άδειες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ''ξεκινάμε ξανά από το μηδέν, ενώ προχώρησε και σε πρακτικές λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας ότι αν τελικά ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός θα επιστραφούν τα χρήματα της πρώτης δόσης στους υπερθεματιστές.

Το ''κερασάκι στην τούρτα'' βέβαια στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να είναι η κατάθεση της τροπολογίας για το ''μαύρο'' στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, την οποία αναμένεται να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ νέου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που αναμένεται να ρίξει πολύ νερό στο... μύλο των αντιδράσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τροπολογία, σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ονομάτων των νέων τηλεοπτικών σταθμών, τα υπόλοιπα μη αδειοδοτημένα κανάλια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν, ενώ καθορίζονται και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν.