«Εάν ο διαγωνισμός εκπέσει, δεν θα έχει νομική βάση και οι καναλάρχες θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη. Παράλληλα εμφανίστηκε ανοιχτός σε αλλαγές στην τροπολογία με τις ποινικές κυρώσεις για τα μη αδειοδοτημένα τηλεοτπικά κανάλια, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και την κάλεσε να το «ξανασκεφτεί» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παππάς, η κυβέρνηση έχει σταθερή προσήλωση στην ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ. «Αρμοδιότητα της Βουλής να συγκροτήσει το Συμβούλιο, ο πρόεδρος είχε κάνει τρεις προσπάθειες και ποτέ δεν συγκροτήθηκε. Με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ προχωρήσαμε στη διαγωνιστική διαδικασία. Δυστυχώς για τα τηλεοπτικά μας πράγματα η ΝΔ δεν συναίνεσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ» είπε και συνέχισε:

Μου ήταν πολύ δύσκολο να διεξάγω το διαγωνισμό. Έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω της διαδικασίας. Γιατί συμμετείχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Έπρεπε να τηρήσουμε το νόμο και να πάμε το ΕΣΡ σε μόνιμη συγκρότηση και να παύσουμε τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Παράλληλα σημείωσε πως ο νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. «Όταν είχαμε το νόμο Ρουσόπουλου, όταν ερωτήθη για τον αριθμό των αδειών, είπε ότι «δεν θα σας πω» γιατί δεν υπάρχει χάρτης συχνοτήτων. Βρεθήκαμε ενώπιον ενός θεσμικού αδιεξόδου. Έγινε όμως ένας διαγωνισμός – κατέρρευσε η προπαγάνδα ότι εμείς βάλαμε τους αρεστούς» είπε.  

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι το τίμημα είναι υψηλό και στάθηκε στην ανάγκη «να προχωρήσουμε παρακάτω», ενώ περιέγραψε την κατάσταση προ της διεξαγωγής του διαγωνισμού ως «αντισυνταγματική πραγματικότητα», με διαρκώς μειούμενη απασχόληση.

Έκανε επίσης λόγο για «δομική στρέβλωση» και «στρεβλή σχέση» που δημιουργούσε καθεστώς αλληλεξαρτήσεων, καταλογίζοντας στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ότι επέβαλαν το δικό τους συμφέρον, σε βάρος του Δημοσίου, ενώ επανέλαβε τις αναφορές του για «αεροπειρατία». 

Αναφερόμενος στον αριθμό των αδειών, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «το βασικό μας επιχείρημα είναι το θέμα της οικονομική βιωσιμότητας. Αυτή ήταν η ρίζα της διαπλοκής όμως. Ήταν το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής και αυτό ακριβώς κάνουμε, βάλαμε κανόνες και αδειοδοτούμε». 

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή και απεσύρθη άμεσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών:

Αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουμε αλλαγές στην τροπολογία που θα τύχουν ευρύτερων συναινέσεων. Θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Επανέλαβε εξάλλου ότι εάν ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός, γίνεται επιστροφή στην παλαιότερη κατάσταση:

Εάν ο διαγωνισμός ακυρωθεί, εάν το δημόσιο αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα γυρίζουμε πίσω στο παλιό καθεστώς. Η ανάγκη για συγκρότηση ΕΣΡ ήταν είναι και θα είναι εκεί και θα την υπηρετούμε συστηματικά. Εγώ τι μπορώ να κάνω εάν ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός;  Εάν μου αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από το ΣτΕ τι μπορώ να κάνω; Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση. 

«Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ ο Θεός ξέρει τι θα γίνει… Ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, τα κανάλια θα διεκδικήσουν δικαστικά τα λεφτά τους, και δικαίως, και θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παραδέχθηκε δε ότι θα υπάρχει ζήτημα με τους νέους καναλάρχες και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας, οι υπερθεματιστές θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά για να λάβουν πίσω τα χρήματα που κατέθεσαν

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη δικαιοσύνη, σημείωσε πως «η πειθαρχική έρευνα σε βάρος του δικαστή δεν αφορά τα προσωπικά δεδομένα οποιουδήποτε». «Στεναχωριέμαι γιατί η εφημερίδα έκανε αναφορά στα προσωπικά δεδομένα του εν λόγω δικαστή. Ο κ. Παρασκευόπουλος θα ήταν εγκαλούμενος εάν δεν το κανε, και το πειθαρχικό αφορά την υπόθεση παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων των δικαστών» είπε.

«Συγκεκριμένοι επιχειρηματίες των ΜΜΕ έχουν επιλέξει δημόσια την οδό άσκησης πιέσεων στους δικαστές. Δεν καταλαβαίνει ο κόσμος ότι υπάρχουν δελτία ειδήσεων, που είναι δελτία μόνο κατ όνομα; Ένα κανάλι το οποίο οφείλει να έχει άδεια για να εκπέμπει οφείλει να βρει τρόπους να διασώσει τις θέσεις εργασίας» συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας.

Απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησης στο ενδεχόμενο που κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός, όπως επίσης και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.