«Καλώ όλους τους Έλληνες σε δημοκρατική εγρήγορση. Οι μεγάλες κατακτήσεις δεν μπορούν να καταργηθούν από μια αυταρχική κυβέρνηση που μόνο στόχο έχει την παραμονή της εξουσίας». Στη φράση αυτή με την οποία απευθύνθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής προς όλους τους πολίτες, συνοψίζεται όλη η κεντρική ιδέα της στρατηγικής που θα εφαρμόσουν ο ίδιος και τα στελέχη του στο επόμενο κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο η οδός Πειραιώς δεν αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
 
Καταρχήν όπως εξηγούσαν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο Newpost.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπαίνει στο ίδιο κάδρο σύγκρισης με τον κ. Τσίπρα που έχει επιλέξει διαφορετικό τρόπο να πολιτεύεται. Άλλωστε όπως υπενθύμιζαν, η οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των δύο αρχηγών, είναι ξεκάθαρα υπέρ του προέδρου της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό χθες ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παρέμβει στη Βουλή εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση, παρά το γεγονός, ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίστηκε, αν και είχε προαναγγελθεί η παρουσία του.
 
Ανεξαρτήτως λοιπόν, από το τι έκανε τελικά ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας και απευθυνόμενος προς όλους τους πολίτες, εμφανίστηκε ως ηγέτης όλων των Ελλήνων και όχι μόνο της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή του να επιμείνει στο ζήτημα Δημοκρατίας, στο οποίο μετέτρεψε η κυβέρνηση το οικονομικό ζήτημα που δημιούργησε εδώ και καιρό με τους χειρισμούς της, δεν ήταν τυχαία.
 
Η Δημοκρατία, εξηγούσαν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, είναι το πιο κρίσιμο θέμα που  συσπειρώνει όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι οι Έλληνες είναι ένας βαθιά δημοκρατικός λαός, που δεν αποδέχεται τις καθεστωτικές πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης. Στοχευμένη ήταν και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στις ανεπίτρεπτες προσωπικές επιθέσεις στους δικαστές του ΣτΕ, καθώς έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, πεδίο προνομιακό μέχρι χθες για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δίστασε να μπει αποδομώντας την κυβέρνηση.
 
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εμφάνισε, όπως τόνιζαν από την οδό Πειραιώς και ακόμη δύο χαρακτηριστικά: ήταν αποφασιστικός, καθώς προειδοποίησε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ιδέα να φέρει ξανά την τροπολογία Παππά για το «μαύρο» και ενωτικός, δεδομένου ότι  διαχώρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από τους πολίτες που εξαπατήθηκαν και ψήφισαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του με αυτό το διαχωρισμό, είναι να συνεχιστεί η συγκρότηση ενός δημοκρατικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση, προσπάθεια που φαίνεται να αποδίδει, όπως φάνηκε και από την αλλαγή στάσης της Ένωσης Κεντρώων.
 
Όλα τα παραπάνω και η ηγετική εμφάνιση Μητσοτάκη στη Βουλή, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, δικαιώνει και την επιθετική τακτική που επέλεξε το επιτελείο του για να ενισχυθεί η επιρροή του ως αυριανού πρωθυπουργού, καθώς οι Έλληνες τον αντιμετωπίζουν πλέον ως ένα πρόσωπο που αξίζει να εμπιστεύονται. Στόχος της οδού Πειραιώς είναι πλέον, η ΝΔ να συγκεντρώσει όχι μόνο την αρνητική ψήφο προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως τη θετική ψήφο όλων όσοι εμπιστεύονται πια τον κ. Μητσοτάκη.
 
Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια της στρατηγικής επιλογής για τη Συμφωνία Αλήθειας με την κοινωνία, την οποία εισηγήθηκε το επικοινωνιακό team της ΝΔ με επικεφαλής τον Τάκη Θεοδωρικάκο και την οποία εκφράζουν δημόσια όλοι οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Λευτέρης Αυγενάκης.