Μήνυμα ανανέωσης και, παράλληλα, προσκλητήριο προς τη νεολαία να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να απευθύνει αύριο ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της Συνεδρίου Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, μετά την επεισοδιακή διάλυση της οργάνωσης προ μηνών. 

Η επαναλειτουργία της ΟΝΝΕΔ δεν έρχεται μόνον να καλύψει ένα ορατό οργανωτικό κενό στη λειτουργία της παράταξης αλλά να αποτελέσει και εφαλτήριο για την διείσδυση του κόμματος στους νέους, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές τιμώρησαν σκληρά τη Ν.Δ, δίνοντας ισχυρή ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με το γυναικείο ακροατήριο, η νεολαία θα βρεθεί – ούτως ή άλλως – στο επίκεντρο της προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη, καθώς θεωρείται ως ιδιαιτέρως κρίσιμο ακροατήριο για την έκβαση της πολιτικής μάχης και, προφανώς, των εκλογών. 

Ως προς τα στενά οργανωτικά, η ικανοποίηση που επικρατεί στους επιτελείς της Ν.Δ. είναι εμφανής καθώς στη διαδικασία επανίδρυσης της νεολαίας έχουν υπογράψει 32.000 μέλη, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό που ακολουθήθηκε σύνεδρος εκλέγεται όποιος φέρει 30 υπογραφές. Τελικά εξελέγησαν 950 σύνεδροι που σε λίγες ημέρες θα εκλέξουν και τον νέο πρόεδρο της οργάνωσης ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι το 56% των νέων μελών είναι κάτω των 23 ετών. Αυτό πρακτικά λένε οι καλά γνωρίζοντες πως σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας της οργάνωσης σε μία άλλη γενιά, βάζοντας τέλος στους... φοιτητοπατέρες. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια δημιουργίας ομάδων επιρροής δεν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν και στελέχη με επιρροή όπως ενδεικτικά ο τελευταίος εκλεγμένος Πρόεδρος της νεολαίας Σ. Ιωαννίδης μοιάζουν να έχουν βρει πεδίο συνεννόησης με τη νέα ηγετική ομάδα. Στον αντίποδα, πυρήνες από πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης επιμένουν στην άποψη της εκλογής Προέδρου μέσω ανοικτής διαδικασίας. 

Ως προς το νέο Πρόεδρο, ο Κώστας Δέρβος θεωρείται ως ο επικρατέστερος, καθώς απολαμβάνει της στήριξης της ηγετικής ομάδας και όχι μόνον. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι Θανάσης Βαμβίνης και Ανδρέας Καρασαρίνης. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό προκειμένου κάποιος σύνεδρος να είναι υποψήφιος απαιτείται να έχει τη στήριξη του 20% των συνέδρων, δηλαδή να υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητάς του 190 σύνεδροι.

Είναι, συνεπώς, άγνωστο εάν και οι τρεις φερόμενοι ως υποψήφιοι θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό, αν και με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια και πολυφώνια συζητείται το όριο του 20% να γίνει πιο ελαστικό, έτσι ώστε αν κάποιος έχει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα, να διευκολυνθεί.