current views are: 6

20 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση09:42

Ο Νίκος Παππάς, η κριτική και το πολιτικό ήθος

Όταν κοιτάς για πολύ ώρα το δέντρο χάνεις το δάσος. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει με τα όσα διαδραματίζονται με τις τηλεοπτικές άδειες και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει αποδεκτές τις προσφυγές των καναλιών.

Δημοσίευση 09:42’

Όταν κοιτάς για πολύ ώρα το δέντρο χάνεις το δάσος. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει με τα όσα διαδραματίζονται με τις τηλεοπτικές άδειες και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει αποδεκτές τις προσφυγές των καναλιών.

Όταν κοιτάς για πολύ ώρα το δέντρο χάνεις το δάσος. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει με τα όσα διαδραματίζονται με τις τηλεοπτικές άδειες και ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει αποδεκτές τις προσφυγές των καναλιών. Και γιατί το λέμε αυτό; Διότι από την Τρίτη το βράδυ όλοι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πώς η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ήττα για τον υπουργό Επικρατείας και πάνω σε αυτό πατούν κάποιοι και πλάθουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας για το μέλλον του Νίκου Παππά.

Καταρχήν θα πρέπει να σημειωθεί πως ο νόμος για τα κανάλια βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και όλα θα κριθούν στις συνεδριάσεις του ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα. Κατά δεύτερο λόγο είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν εξελίξεις γύρω τόσο από το διαγωνισμό όσο και από το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας. 

Τα σενάρια που διακινούνται είναι γνωστά και δημιουργούν δεύτερες σκέψεις σε τι αποσκοπούν. Αυτό όμως που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί με τον Νίκο Παππά, είναι πως ο υπουργός Επικρατείας πήρε πάνω του το θέμα της «κάθαρσης» του τηλεοπτικού τοπίου και όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε βήμα πίσω, ούτε ακόμα και όταν δεχόταν αήθεις προσωπικές επιθέσεις. Παρέμεινε σταθερός στο σκοπό του που ήταν να ολοκληρώσει το διαγωνισμό και δεν φοβήθηκε να τα βάλει και με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Και ξαναλέω ακόμα και οι σφοδροί επικριτές του αυτό του το αναγνωρίζουν. Και αυτό που λένε και πολιτικοί του αντίπαλοι είναι πως ο Νίκος Παππάς είναι ένα άφθαρτο πρόσωπο, που δεν μπορείς να του προσάψεις το παραμικρό σχετικά με φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Και όταν κάποιοι προσπάθησαν να το κάνουν,  χρησιμοποιώντας την περίπτωση Καλογρίτσα, η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως για να τα βάλεις με ισχυρά μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα πρέπει να είναι υπεράνω κάθε υποψίας και τα χέρια σου να είναι «καθαρά». 

Και μπορεί να ασκήσουμε κριτική στον κ. Παππά για πτυχές του νόμου περί αδειοδότησης των καναλιών ή γιατί επέμεινε στον αριθμό «4» ή γιατί ρίχνει «μαύρο» στα κανάλια και οδηγεί στην ανεργία τους εργαζομένους των σταθμών που δεν πήραν άδεια, αυτό όμως που δεν μπορεί να μην του αναγνωρίζουμε είναι ότι είχε το σθένος να πάει κόντρα σε ένα κατεστημένο χρόνων και να μην κάνει πίσω ούτε όταν όλοι τον κατατρόπωναν. Και το απέδειξε αυτό και χθες, με την τηλεοπτική του εμφάνισε στο ΣΚΑΪ. Ο υπουργός μίλησε για όλους και για όλα και δεν υπεξέφυγε καμία στιγμή. Ούτε όταν ρωτήθηκε εάν φύγει από το υπουργείο Επικρατείας στην περίπτωση που κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός. 

Και πράγματι αυτό είναι που συζητιέται παντού. Εάν δηλαδή, στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός δει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση. Με απλά λόγια εάν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να μην συμπεριλάβει τον κ. Νίκο Παππά στο νέο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ποιοι όμως και γιατί διακινούν τα συγκεκριμένα σενάρια; Στους πολιτικούς κύκλους αυτό που λέγεται είναι πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ο υπουργός Επικρατείας έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει και για τα οποία είχε δεσμευτεί και από εκεί και πέρα είναι θέμα της Δικαιοσύνης να αποφασίσει. Ποιος και γιατί να του χρεώσει αποτυχία; Και είναι γνωστό πως ο υπουργός Επικρατείας στους 18 μήνες που  βρίσκεται στην κυβέρνηση, έχει προσφέρει σημαντικό έργο και στο κομμάτι των επενδύσεων αλλά και στο να διεθνοποιήσει το ελληνικό θέμα, πραγματοποιώντας επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες διεθνούς κύρους. Και αυτό που λέγεται είναι πως οι βάσεις για το ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα το Νοέμβριο ετέθησαν κατά τη Διάρκεια του ταξιδιού του Νίκου Παππά στις ΗΠΑ προσφάτως. Ο υπουργός Επικρατείας είχε συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με το Γουόλυ Αντεγιέμο, ο οποίος συμμετέχει στον “πρωινό καφέ” του Ομπάμα και είναι σύμβουλος του για θέματα διεθνούς οικονομίας, και στο Treasury με το Νέιθαν Σιτς, υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Με αυτούς τους δύο συζήτησαν το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Ομπάμα τις ΗΠΑ. Οι πρώτες αναφορές σε μία επίσκεψη Ομπάμα είχαν γίνει μάλιστα κατά το προηγούμενο ταξίδι του Παππά στην Ουάσινγκτον το Μάιο. Τότε είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ, το Σιτς και το διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τσάρλς Κάπτσαν, ο οποίος επίσης συμμετέχει στον πρωινό καφέ του Ομπάμα. 

Και είναι απορίας άξιο γιατί συγκεκριμένοι κύκλοι προερχόμενοι από διάφορες πλευρές προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα γύρω από το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας. Αν μη τι άλλο, αυτό που δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε από στελέχη που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους είναι πως ο κ. Νίκος Παππάς είναι ένα «φρέσκο» και καθάριο πρόσωπο, όπως και αρκετοί άλλοι στα άλλα κόμματα που είναι απαραίτητα να υπάρχουν στην πολιτική σκηνή, γιατί κινούνται μακριά από τις παλιές πολιτικές πρακτικές και φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης με το ήθος τους στη Βουλή. Και θα ήταν καλό κάποιοι να μείνουν μακριά από μικροκομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες και να παύσουν να διακινούν σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Βεβαίως όσοι αναλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις θα ελέγχονται και θα κρίνονται, δεν είναι ηθικό όμως κάποιοι για ιδιοτελείς σκοπούς να «παίζουν» παρασκηνιακά παιχνίδια για να πλήξουν την αξιοπρέπεια και το πολιτικό μέλλον ανθρώπων που κινούνται μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος.  


σχετικα αρθρα