current views are: 5

20 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση12:39

Στο «κόκκινο» η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ – Όλο το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας​ είχε αποφασίσει να μιλήσει στην Βουλή πριν από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Όμως τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία του στο Κοινοβούλιο γιατί δεν επιθυμούσε να εμπλακεί εκ νέου σε μια συζήτηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δημοσίευση 12:39’

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας​ είχε αποφασίσει να μιλήσει στην Βουλή πριν από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Όμως τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία του στο Κοινοβούλιο γιατί δεν επιθυμούσε να εμπλακεί εκ νέου σε μια συζήτηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να μιλήσει στην Βουλή πριν από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Όμως τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία του στο Κοινοβούλιο γιατί δεν επιθυμούσε να εμπλακεί εκ νέου σε μια συζήτηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τηλεοπτικές άδειες.  Όπως υποστηρίζουν, παρασκηνιακές πηγές, πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο διαμήνυσε στο Νίκο Παππά ότι θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ως το τέλος τρέχοντος μηνός.

Στο μεταξύ κάποιοι θεωρούν (και διαρρέουν φυσικά) ότι ο κ. Τσίπρας είναι σφόδρα ενοχλημένος από την μέχρι τώρα διαχείριση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Εάν πράγματι είναι έτσι γιατί άραγε ο Πρωθυπουργός σε κάθε του ομιλία έχει επιλέξει ως βασικό αφήγημα τον…άθλο του να κλείσει τους υποψήφιους καναλάρχες-επιχειρηματίες σε ένα δωμάτιο για τρείς μέρες με αποτέλεσμα να εισπράξει το κράτος τα προσεχή τρία χρόνια 250 εκατομμύρια ευρώ; Γιατί τι άλλο θα μπορούσε να πει για τις επιτυχίες της Κυβέρνησής του; Για τις συντάξεις; Τους μισθούς; Τη φορολογία; Το κλείσιμο των επιχειρήσεων; Την ανεργία; Τη φτώχεια; Τα νοσοκομεία; Την ερημωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση;  Όχι φυσικά. Γιατί αυτά υπόσχεται ότι θα τα λύσουν στο προσεχές μέλλον οι Υπουργοί. Αυτό που πραγματικά επιθυμεί ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα είναι να μηδενίσει το κοντέρ μιας ατυχούς διακυβέρνησης με έναν ανασχηματισμό. Και οι διαρροές περί μηνυμάτων στον Υπουργό Επικρατείας έχουν στόχο- ενόψει της σύνθεσης του νέου κυβερνητικού σχήματος– να αποδυναμωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κ. Παππάς.

Από τη στιγμή που άρχισε να γίνεται ολοένα και περισσότερο έντονη η φημολογία για ανασχηματισμό άρχισαν και οι εργώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των «καπεταναίων και οπλαρχηγών» των διαφόρων ιδεολογικών τάσεων που ευδοκιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Όλγα Γεροβασίλη σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σώσει την παρτίδα  διέψευσε τις φήμες για ανασχηματισμό αλλά πιεζόμενη από τα γεγονότα και για να μη φανεί η ίδια ανακόλουθη έσπευσε να προσθέσει ότι «ανασχηματισμός κάποια στιγμή θα γίνει».

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει- λένε καλά πληροφορημένες πηγές- να συμπεριλάβει στη Κυβέρνηση του μερικούς ακόμα…ληγμένους Πασόκους. Αυτό δεν ακούγεται καλά σε πολλά κομματικά στελέχη τα οποία θέλουν να πάρουν σειρά για την πολυπόθητη υπουργοποιήση τους. Δεν είναι βέβαιο πάντως ότι θα τους ακούσει ο κ. Τσίπρας.   

Τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει από τα θηκάρια και ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες μαίνεται εσωκομματική σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που τείνει να λάβει διαστάσεις ανοιχτού πολέμου, μεταξύ δύο πόλων ισχυρών, τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και στην κυβέρνηση. 

Τον έναν πόλο συγκροτούν οι «Βασικοί Μέτοχοι» Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και τον άλλον πόλο στελέχη των «προεδρικών» με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, σε πρώτο ρόλο.

Η ομάδα των «Βασικών Μετόχων», σε αγαστή συμμαχία με την τάση των «53+» έχει βάλει στόχο την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης στο κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής επιρροής τους στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού σε όλα τα μείζονα ζητήματα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θεωρούν ως κύριο εμπόδιο το για χρόνια δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, και απεργάζονται συστηματικά τον εξοστρακισμό του. Η τακτική αυτή έχει κυρίως να κάνει με την εντύπωση που έχουν οι «βασικοί μέτοχοι» για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία ο Πρωθυπουργός και εκτιμούν ότι ο «εύκολος» στόχος όπως παραδοσιακά συμβαίνει είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Σε ολόκληρη την προσυνεδριακή περίοδο, οι δύο πόλοι επιχείρησαν να αυξήσουν την επιρροή τους, ώστε στη «μάχη» του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Στο δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της αδιαμφισβήτητης ηγεμονίας του προέδρου του, η οποία επαναβεβαιώθηκε με πανηγυρικό τρόπο, κερδισμένοι στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή ήταν ο πρώτος πόλος, καθώς τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στην ΚΕ.

Εκτός αυτού, έκλεψαν τις εντυπώσεις και με την περιπέτεια της τροπολογίας Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, διότι χωρίς αμφιβολία κάθε άλλο παρά επιτυχία του υπουργού Επικρατείας αποτελεί η δήλωση του ιδίου ότι μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την «παγώνει».

Με αυτά ως λάφυρα, εντείνονται οι πιέσεις τόσο στο παρασκήνιο όσο και στον δημόσιο χώρο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι δηλώσεις, ιδίως του Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και του Νίκου Φίλη είναι ενδεικτικές της διαφοροποίησής τους από την κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου

Πολύ περισσότερο όταν είχε προηγηθεί στο ίδιο το συνέδριο η ομιλία Σκουρλέτη, που χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς παρατηρητές ως η πλέον σαφής και σκληρή διαφοροποίηση η οποία προσδίδει στον υπουργό Ενέργειας ιδιαίτερα διακριτό ρόλο και αιχμή του δόρατος σε αυτή τη διαμάχη. 

Από τη δική του πλευρά, ο Νίκος Παππάς, χωρίς αμφιβολία, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων πάντα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται αυτή την περίοδο πιεσμένος με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Από τη μία πλευρά, στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως επιτυχία του η επιχείρηση αλλαγής του τηλεοπτικού και μιντιακού τοπίου, από την άλλη όμως τα προβλήματα που «γέννησε» η όλη διαδικασία, αλλά και η εκκρεμότητα της συνταγματικότητας του νόμου που θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από το ΣτΕ, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή στη «μάχη» εξουσίας, τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει τόσο τον τρόπο που θα ασκείται η κυβερνητική εξουσία όσο και τους ρόλους των στελεχών. Φυσικά, και υπό την επίδραση, των γεγονότων που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να προβλέψει. 


σχετικα αρθρα