Το μεταναστευτικό, το BREXIT και η σχέση ΕΕ - Ρωσίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής των 28 που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να σταθούν ιδιαιτέρως στη λεγόμενη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά κυρίως τις αφίξεις οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ιταλία. 

Παράλληλα, προβλέπεται να εξετάσουν την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνία, ζητώντας την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και την αποστολή περισσότερου προσωπικού από τα κράτη μέλη στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, θα είναι ένα ακόμα θέμα. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο (προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ) θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο των συνομιλιών σε ό,τι αφορά τον Οδικό Χάρτη της Μπρατισλάβα

Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Θα γίνει μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Ρωσίας στη Συρία. Δεν φαίνεται πως θα υπάρξει επέκταση των κυρώσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέσα Μέι, στην πρώτη συμμετοχή της σε Σύνοδο Κορυφής, κατά τη διάρκεια του δείπνου θα ενημερώσει τους ομολόγους της για τις προθέσεις της ενόψει και της ενεργοποίησης του άρθρου 50, τον Μάρτιο. Δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, καθώς στόχος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είναι οι συζητήσεις για το BREXIT να έχουν τη μορφή 27 έναντι ενός, δηλαδή να μιλούν οι 27 με μία φωνή.

Επίσης, στο δείπνο αναμένεται να ενημερώσει ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, για την κατάσταση στην Ολλανδία για την απόρριψη της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ουκρανίας. Τέλος, ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει ιδέες για νέες μεθόδους εργασίας στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής, μεταξύ των οποίων είναι και η έναρξη των συνεδριάσεων νωρίτερα. Αύριο θα συζητηθούν θέματα για την πολιτική εμπορίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, η οποία βρίσκεται στον αέρα μετά την απόρριψή της από το κοινοβούλιο του γαλλόφωνο Βελγίου.

Δηλώσεις πριν τη σύνοδο 

Σε δηλώσεις πριν τη σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε για το θέμα του BREXIT: Η ανακοίνωση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 "δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός'. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία "αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι είπε, προσερχόμενη στη σύνοδο, ότι έχει ένα "ξεκάθαρο μήνυμα" για τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Συγκεκριμένα, το μήνυμα είναι ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ. Συμπλήρωσε πως και μετά θα εξακολουθήσει να είναι "ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος".

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως το Brexit είναι ένα μέρος της Συνόδου Κορυφής. Σημείωσε ότι ελπίζει ότι η σύνοδος θα αναδείξει αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι με τη στήριξη της Ρωσίας. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως εάν η Τερέζα Μέι επιλέξει τη λογική του "σκληρού Brexit", τότε θα είναι σκληρές και οι διαπραγματεύσεις, μέχρι να οδηγήθεί εκεί η κατάσταση. Για τη Ρωσία είπε ότι εάν δεν τηρήσει την υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στην Σύνοδο Κορυφής. Για τις κυρώσεις στη Ρωσία είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δράση της στη Συρία.