Την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας είχε ως πηγή το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να στηρίξει την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις ο Ερντογάν επαναλαμβάνει ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, αφήνοντας μάλιστα αιχμές περί άγνοιας στη ΝΔ βασικών πραγμάτων.

«.Όπως δήλωσα σε συνέντευξή μου η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ομιλία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο, στο Ριζέ, δεν βασίστηκε στα μεταδοθέντα από το Γραφείο Τύπου της Αγκύρας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα οποία γινόταν αναφορά σε δημοψήφισμα για τη Θράκη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών και διευκρινίζει:

Πηγή ενημέρωσης ήταν το επίσημο κείμενο της ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Τουρκίας και στο οποίο δεν γινόταν καμία αναφορά σε δημοψήφισμα, δειυκρινίζει.

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών έγινε βάσει του επίσημου κειμένου και για αυτό δεν περιέχει αναφορά περί δημοψηφίσματος» επισημαίνει ο Ν. Κοτζιάς στην απάντησή του προς την τομεάρχη εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ και πρώην υπουργό Εξωτερικών και κάνει λόγο για βεβιασμένη κίνηση από πλευράς Μ. Κεφαλογιάννη.

«Αντιθέτως, τα μεταδοθέντα για το τουρκικό «Εθνικό Συμβόλαιο» υιοθετήθηκαν άκριτα από τη Νέα Δημοκρατία και τον Ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη που έσπευσε να καταθέσει σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» σχολιάζει ο υπουργός Εξωτερικών και συνεχίζει:

 Η Ερώτηση της Ν.Δ. προκαλεί, επιπλέον την πρόσθετη απορία, καθώς ανώτατα στελέχη της έχουν θητεύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις Υπηρεσίες του και είναι αδύνατον να τους διαφεύγει ότι τα Γραφεία Τύπου των Πρεσβειών, ούτε υπάγονταν, ούτε υπάγονται, ούτε εποπτεύονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για την πραγματοποίηση ασκήσεων στείρας αντιπολίτευσης από τη Ν.Δ.. Η ασκούμενη πολιτική θα συνεχιστεί με νηφαλιότητα, ηρεμία, και αποφασιστικότητα», καταλήγει ο υπουργός.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν και του λανθασμένου τηλεγραφήματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, σχετικά με την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, περιγράφοντας εικόνα διάλυσης των διπλωματικών υπηρεσιών.

Η βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή της ζητούσε να ενημερωθεί για το πώς και πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και τι ακριβώς ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Άγκυρας προς το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών.

Επίσης για το αν η κυβέρνηση είχε σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Άγκυρας και αν ναι, τότε «γιατί το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δήλωση βασιζόμενο σε δημοσιεύματα και όχι στις πραγματικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου».

Απαντώντας  ο Νίκος Κοτζιάς μέσω συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στις επικρίσεις που δέχθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για την ανακοίνωση που εξέδωσε και σε όσους υποστηρίζουν ότι βασίστηκε στο λανθασμένο τηλεγράφημα του ΑΠΕ μίλησε για ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει.

«Ο αντιπολιτευτικός Τύπος έχει κάποιες ευκολίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε την επίμαχη ανακοίνωση «έχοντας διαβάσει τις δηλώσεις του στα τουρκικά από την ανάρτηση στο ίδιο το site της προεδρίας της Τουρκίας. Γι' αυτό και εμείς στην ανακοίνωσή μας δεν αναφέραμε ούτε περί δημοψηφίσματος, ούτε οτιδήποτε άλλο». Μολονότι, όπως σημειώνει, «υπήρξαν δύο λανθασμένα τηλεγραφήματα, από το γραφείο τύπου της Άγκυρας και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δημοψηφίσματα, εμείς τέτοια ανακοίνωση δεν κάναμε».

«Το γελοίο μερίδας του Τύπου και ΜΜΕ είναι» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι μας καταγγέλλουν ότι είμαστε διαλυμένο σαν υπουργείο, διότι δεν έχουμε διαβάσει οι ίδιοι την ανακοίνωση Ερντογάν αλλά αφήσαμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το ΑΠΕ. Εμείς δεν αναφέραμε κανένα δημοψήφισμα, δεν κάναμε κανένα λάθος στην ανακοίνωσή μας και μας χρεώνουν κάτι που δεν κάναμε. Αυτά μόνο στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται».