Οι μεγαλοοφειλέτες και όχι οι μικροοφειλέτες του Δημοσίου, βρίσκονται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση για την αποποίηση των κληρονομιών ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών εξέπεμψε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να εισπράξει από τους μικροοφειλέτες του Δημοσίου, που κατέχουν μία πρώτη κατοικία και έχουν συγκεκριμένα φορολογικά χαρακτηριστικά, αλλά να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες».

Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να θέλει κανείς να προστατεύεται πρώτη κατοικία αξίας πέντε εκατ. ευρώ, ο ιδιοκτήτης της οποίας έχει μεγάλα εισοδήματα και χρήματα σε θυρίδες αλλά χρωστάει στο Δημόσιο. «Αν και κάποιοι κάνουν κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν 1,5 εκατ., έχουν πέντε διαμερίσματα απούλητα, κρίνονται», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε λόγο για «παραφιλολογία» σχετικά με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2017.

Όπως ανέφερε ενώ, ορθώς, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται η ανάγκη αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στο κείμενο της τροπολογίας δεν υπάρχει η φράση για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Γίνεται λόγος για αναστολή της κατάσχεσης ακινήτων, σημείωσε ο υπουργός και υποστήριξε ότι αν εφαρμοζόταν αυτή η ρύθμιση θα έχανε το Δημόσιο από οφειλέτες του, καθώς θα δέσμευαν οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι πιστωτές τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, και το Δημόσιο θα απεμπολούσε τα δικαιώματά του.