current views are: 7

21 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση05:08

Μετά τη διάψευση Σουλτς, ο Τσίπρας βλέπει Ολάντ και Μέρκελ για το χρέος

Διαδοχικές συναντήσεις με τον γάλλο πρόεδρο και την γερμανίδα Καγκελάριο θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. 

Δημοσίευση 05:08’

Διαδοχικές συναντήσεις με τον γάλλο πρόεδρο και την γερμανίδα Καγκελάριο θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. 

Διαδοχικές συναντήσεις με τον γάλλο πρόεδρο και την γερμανίδα Καγκελάριο έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Λίγες ώρες μετά την διάψευση από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα του ελληνικού χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να θέσει εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα.  

Στις 10 το πρωί ο έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ στον οποίο αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα επιδιώκει την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και παράλληλα να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι θα ζητήσει την στήριξη του γάλλου προέδρου στις πρωτοβουλίες αυτές, ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό για το τι στάση θα κρατήσει ο κ. Ολάντ μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις από το βιβλίο του.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 10.30 είχε συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα διερευνήσει κατά πόσο η γερμανική πλευρά προτίθεται να κάνει κάποια υποχώρηση στο θέμα του χρέους για να εξασφαλίσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως το κλίμα για την ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετικό αν κρίνει κανείς την στάση του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δήλωσε έκπληκτος από τις αναφορές κυβερνητικών πηγών περί ανάληψης πρωτοβουλίας για το ελληνικό χρέος.

«Εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία. Είναι αλήθεια ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και με ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα», είπε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ακόμη εκτίμησε πως πηγή της φήμης ότι το ΕΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το χρέος είναι ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της». «Αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», κατέληξε. 

Από την κυβέρνηση ωστόσο ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στον Μάρτιν Σουλτς ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο. «Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.


σχετικα αρθρα