current views are: 10

21 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση09:09

Μανιάτης: Έξυπνες πόλεις και νέο όραμα για επενδύσεις

Για τις έξυπνες πόλεις και το νέο όραμα για επενδύσεις μίλησε ο καθηγητής, Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλονοντος, στην ομιλία του στο Prodexpo – Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας. 

Δημοσίευση 09:09’

Για τις έξυπνες πόλεις και το νέο όραμα για επενδύσεις μίλησε ο καθηγητής, Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλονοντος, στην ομιλία του στο Prodexpo – Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας. 

Για τις έξυπνες πόλεις και το νέο όραμα για επενδύσεις μίλησε ο καθηγητής, Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλονοντος, στην ομιλία του στο Prodexpo – Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας. 

Ο κ. Μανιάτης περιέγραψε αρχικά ένα ζοφερό τοπίο, με αποτρεπτικό για τις επιχειρήσεις κλίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, υπάρχει ελπίδα μέσω μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία, ακόμα και στην καθημερινότητα.

Ο ίδιος μίλησε για την… αναξιοποίηση του ‘’πακέτου Γιουνκέρ’’, που απέφερε 116 δισ. ευρώ και 100.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη από τα οποία η Ελλάδα έλαβε μόνο 0,5 δισ. 300 εκατ. ευρώ για την fraport και τα 150 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα, δημιουργώντας λιγότερες από 1.500 θέσεις εργασίας και μηδενικό αποτύπωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε ‘’χρειαζόμαστε μια άλλη διοίκηση, η οποία αντί να απορροφά κονδύλια και δυνάμεις, να λειτουργήσει ως μήτρα που γεννά δουλειές στον ιδιωτικό τομέα’’.

Ο κ. Μανιάτης μίλησε, επίσης,  για αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας με βασικά κριτήρια τις περισσότερες θέσεις εργασίας, την τοπική ωφελιμότητα, τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, ενώ ως βασική παράμετρο πρόσθεσε την αξιοποίηση της νέας γενιάς και την μέριμνα για το ασφαλιστικό σύστημα, τονίζοντας ότι ένα μέρος των εσόδων των έργων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για στο ασφαλιστικό και την επιμόρφωση της νέας γενιάς.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι παλαιότερα, κάθε χρόνο το δημόσιο παρήγαγε 22.000 περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ τώρα παράγει μόλις 1.900, με συνέπεια την με απώλεια εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης κατέληξε λέγοντας, ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη και επιτάχυνση των επενδύσεων, επαναφορά στο σύστημα των χρήσεων γης, εφαρμογή της ηλεκτρονικής αδειοδότησης οικοδομικών αδειών, ενώ εξήρε την ανάγκη για πράσινες οικοδομές. 400 εκατ. στο εξοικονομώ κατ’ οίκον, 1,2 δισ. για εξοικονόμηση ενέργειας. 


σχετικα αρθρα