Ραγδαίες εξελίξεις προοιωνίζονται, μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, στις επόμενες δέκα ημέρες και οι οποίες θα συγκλονίσουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παράφραση του γνωστού βιβλίου του Τζον Ριντ.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε εισηγήσεις που δέχθηκε για να γίνει αργότερα η Κεντρική Επιτροπή (από την οποία θα εκλεγούν η νέα Πολιτική Γραμματεία και ο γραμματέας) δεν ήταν τυχαίο.

Το μότο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ένα: «Τρέχουμε» -και αυτό ισχύει είτε αφορά τη διαπραγμάτευση είτε τις επικείμενες αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα. Κεντρική Επιτροπή και ανασχηματισμός συνδέονται εντέλει άρρηκτα.

Με άλλα λόγια, ο Αλ. Τσίπρας παίρνοντας την απόφαση να διευρύνει αριθμητικά την Π.Γ. (23 μέλη, ο πρόεδρος και ο γραμματέας, όπως ακούγεται), φαίνεται πως προσανατολίζεται να τοποθετήσει σε αυτήν υπουργούς (ακόμη και πρώτης γραμμής), που σκέπτεται να απομακρύνει από το υπουργικό σχήμα. Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο στην γενική γραμματεία, παρά να έχει υπουργική θέση. Άλλωστε καμια υπουργική θέση δεν έχει κριτήρια μονιμότητας».

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει την επιθυμία για αναβάθμιση της Π.Γ., που θα γίνει κέντρο λήψης αποφάσεων, πάντα κατά πλειοψηφία ασφαλώς.

Για το ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς, δομικός, με αλλαγές που δεν περιμένει κανείς, σας έχει προϊδεάσει με τα ρεπορτάζ του το newpost.gr. Έχει όμως ενδιαφέρον τι είπε για το θέμα αυτό το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: «Στόχος μας είναι μια ευέλικτη, γρήγορη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε. Υπονοώντας ενδεχομένως, ευέλικτο σχήμα, ευέλικτα πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, λήγει και το… σίριαλ για το γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος. Νέος γραμματέας θα είναι ο… παλιός, ο Πάνος Ρήγας, του οποίου η στάση εκτιμήθηκε, ως φαίνεται, από το Μέγαρο Μαξίμου (αλλά και το γεγονός ότι δεν έκανε κάποιο μεγάλο λάθος στη θητεία του). Πρόσωπο που αποτυπώνει και τους νέους συσχετισμούς της Κ.Ε. συν τοις άλλοις.

Εξάλλου, με δελτίο Τύπου ο Νίκος Φίλης διέψευσε ότι του προτάθηκε η θέση γραμματέα του κόμματος.