Στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France24, ενώ σημείωσε πως «λύση δεν είναι η λιτότητα αλλά η ατζέντα την ανάπτυξης». Επίσης χαρακτήρισε «μυθιστορηματικής αξίας» τα όσα γράφονται τον τελευταίο καιρό για τον φερόμενο διάλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Φρανσουά Ολάντ όπου ο ρώσος πρόεδρος εμφανιζόταν να εκμυστηρεύεται στον γάλλο ομόλογό του πως η Αθήνα διερευνούσε τρόπους να τυπώσει δραχμές

«Δώσαμε μία μεγάλη μάχη προασπιζόμενοι τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά και για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, ώστε να αλλάξει κατεύθυνση. Είπαμε επανειλημμένα ότι λύση δεν είναι η λιτότητα αλλά η ατζέντα της ανάπτυξης. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, η δύναμη, όμως, των αγορών μάς οδήγησε σε συμβιβασμό» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

Είχαμε απέναντί μας ένα ακραίο σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομίας που ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα βγάζοντάς την από την Ευρωζώνη. Ο συμβιβασμός κατέληξε να έχουμε, μεν, λιγότερη λιτότητα από πριν, αλλά πάντα λιτότητα, πράγμα που υλοποιούμε, μην έχοντας άλλη εναλλακτική λύση. Απαιτούμε, όμως, συγχρόνως να σεβαστούν και οι εταίροι μας τις δικές τους δεσμεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το βιβλίο των γάλλων δημοσιογράφων οποίο ειπώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκεφτόταν να τυπώσει δραχμές μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας απάντησε: 

Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο.

Παράλληλα, υπογράμμισε «με έναν απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη».

Ως προς το θέμα του χρέους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και τώρα πρέπει και «οι άλλοι εταίροι, μαζί με τους Γερμανούς, να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

«Μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, είναι η ώρα να παρθούν μέτρα για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση. Είναι κάτι που δικαιούμαστε. Σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που βρίσκεται η Ευρώπη, η Ελλάδα είναι καταμεσίς σε δύο παράλληλες κρίσεις: Την κρίση του χρέους και την κρίση του μεταναστευτικού» σημείωσε και συνέχισε:

Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ασταθή περιοχή. Δείτε τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία, στη Λιβύη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει μία νέα εστία κρίσης. Θα πρέπει να συμφωνηθεί στο να δοθεί μία προοπτική στην ελληνική οικονομία.

«Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, έχουμε όμως ανάγκη να δοθεί το σινιάλο στους ξένους επενδυτές, ώστε να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη για να επωφεληθεί δικαίως και ο ελληνικός λαός» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

'Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις ερωτήθηκε για την πτώση της δημοτικότητας του και την άνοδο της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα χάναμε στις μετρήσεις, αλλά κερδίζαμε στις εκλογές. Το ίδιο συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το ίδιο με το δημοψήφισμα, όπως και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό δεν μας ενοχλεί. Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019».