current views are: 8

21 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:55

Ολάντ για χρέος: Το ταχύτερο δυνατόν η υλοποίηση των δεσμεύσεων – «Σφίγγα» η Μέρκελ

Το ελληνικό χρέος και τα μέτρα ελάφρυνσης βρέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 11:55’

Το ελληνικό χρέος και τα μέτρα ελάφρυνσης βρέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες.

Το ελληνικό χρέος, το προσφυγικό αλλά και το κυπριακό βρέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες.

Την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε ο Ολάντ σε δηλώσεις του ενώ η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε πιο λακωνική.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής ΕΕ, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε σήμερα το πρωί με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Κυβερνητικκές πηγές σχολίαζαν ότι ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε υποστηρικτικός ως προς τις ελληνικές θέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας. Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Επίσης, οι κ.κ. Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Άκουσε η Μέρκελ

Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.

Το προσφυγικό, το Κυπριακό και η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ήταν τα τρία θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα των συζητήσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό, όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το προσφυγικό, η γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε, ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν τρία. Όσον αφορά το προσφυγικό, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, ότι συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, κυρίως με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Δεύτερον, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και τρίτον, στην πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Κυβενητικές πηγές πάντως νωρίτερα έκαναν λόγο για μια συνάντηση σε θετικό κλίμα, σχολιάζοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.


σχετικα αρθρα