current views are: 4

21 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση12:38

Τσίπρας: Χρέος, ποσοτική χαλάρωση και έξοδος στις αγορές, αλλιώς η Ελλάδα θα μείνει στο γύψο

Συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε πως η Ελλάδα σηκώνει μόνη της το βάρος και ζήτησε «οι συμφωνίες να τηρούνται απ όλους».

Δημοσίευση 12:38’

Συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε πως η Ελλάδα σηκώνει μόνη της το βάρος και ζήτησε «οι συμφωνίες να τηρούνται απ όλους».

Στο προσφυγικό, στο ζήτημα του χρέους και στο περιεχόμενο των επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών, στέλνοντας το μήνυμα ότι «οι συμφωνίες να τηρούνται απ όλους».

Τοποθετούμενος επί του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα σηκώνει μόνη της το βάρος και ζήτησε «οι συμφωνίες να τηρούνται απ όλους». Όπως είπε η πλειοψηφία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής υποστήριξε τον πυρήνα των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτήρισε απαράδεκτο να υπάρχει η δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα νησιά και σήμερα να βρίσκονται εκεί μόλις 32, όπως επίσης το να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε χώρες της ΕΕ και έως τώρα να έχουν γίνει μόνο 5.200 μετεγκαταστάσεις. Είπε επίσης ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο. 

Για το συριακό πρόβλημα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να «δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε δει τις επιπτώσεις των τραγικών εξελίξεων στη χώρα. Είναι θετικό το ότι η ΕΕ αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο διπλωματικά για την επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή».

Όσον αφορά τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως υπογράμμισε την ανάγκη «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά το πρόγραμμα απ όλες τις πλευρές».

«Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, έχουμε πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία. Έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς καθυστερήσεις. Πρέπει το συντομότερο να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και να γίνουμε πόλος επενδύσεων ώστε να πετύχουμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017 κιόλας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη γιατί κανείς δεν θέλει νέες αναταράξεις γεωπολιτικές αλλά και λόγω του ότι το 2017 είναι μία εκλογική χρονιά. Μέχρι το Eurogroup του Δεκέμβρη είναι δυνατό να έχουμε θετικές αποφάσεις, και από τη νέα χρονιά να μπούμε στο QE. 

Επανερχόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης, σημαίνει πως η χώρα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση. «Η Ελλάδα θα έχει δυνατότητα η χώρα να έχει τις θετικές συνέπειες που έχουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» υποστήριξε και υπογράμμισε:

Και θα μας δοθεί η δυνατότητα να δεχθούμε ξένες επενδύσεις που θα τονώσουν την ελληνική οικονομία. Θα έχουμε επίσης δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές και χωρίς πρόσβαση στις αγορές οι εταίροι μας θα μας στηρίζουν χρηματοδοτικά συνέχεια και η Ελλάδα θα είναι μονίμως στο γύψο.  

Ως προς τη συζήτηση με τη καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες αρκούμενος να υποστηρίξει πως ετέθησαν τα ζητήματα στρατηγικής και τόνισε πως η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. 

Κατέληξε λέγοντας πως η επόμενη Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Χωρών θα γίνει στη Λισαβόνα στις 28-29 Ιανουαρίου. 

Μήνυμα Ολαντ για υλοποίηση των δεσμεύσεων – Λακωνική η Μέρκελ

Νωρίτερα, το πρωί ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον γάλλο πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο.

Την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε ο Ολάντ σε δηλώσεις του ενώ η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε πιο λακωνική.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής ΕΕ, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε σήμερα το πρωί με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Το προσφυγικό, το Κυπριακό και η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ήταν τα τρία θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα των συζητήσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό, όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το προσφυγικό, η γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε, ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν τρία. Όσον αφορά το προσφυγικό, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, ότι συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, κυρίως με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Δεύτερον, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και τρίτον, στην πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

 

 


σχετικα αρθρα