current views are: 7

22 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση05:56

Όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ – Ακτινογραφία της Νέας Κεντρικής Επιτροπής

Τύποις μονοήμερη θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής. Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν την Κυριακή το πρωί με ομιλία του Α. Τσίπρα.

Δημοσίευση 05:56’

Τύποις μονοήμερη θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής. Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν την Κυριακή το πρωί με ομιλία του Α. Τσίπρα.

Τύποις μονοήμερη θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής. Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν την Κυριακή το πρωί με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Από σήμερα (Σάββατο) νωρίς το πρωί, τάσεις και στελέχη συνεδριάζουν μοιράζοντας (νοερώς) θέσεις στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Γιατί η άλλη ψηφοφορία, για το νέο γραμματέα, έχει κριθεί πριν καν ξεκινήσει. Ο Παναγιώτης Ρήγας, εκτός του ότι πέρασε τα τεστ δοκιμασίας, αποτυπώνει τη νέα πλειοψηφία, παρότι ο ίδιος κράτησε ίσες αποστάσεις από όλες τις τάσεις.

Ποιοι όμως, είναι οι νέοι συσχετισμοί; Καμία τάση δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία στην 151μελή Κ.Ε., γεγονός όμως που υποχρεώνει σε συνεννόηση και συνεργασίες, κατά το κυβερνητικό πρότυπο.

Αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη τάση, η «Ενωτική Κίνηση», με 51 «κεντρικοεπίτροπους», με «πρώτο των πρώτων» τον Νίκο Παππά, ενώ πολύ ψηλά «πλασαρίστηκαν» Ν. Ηλιόπουλος και Σ. Φάμελλος. Μια τάση, ωστόσο, που καλείται -και στις ψηφοφορίες της Κυριακής- να αποδείξει τη συνεκτικότητά της.

Δεύτερη δύναμη (και «πολύ σκληρή για να πεθάνει»), η τάση των «53+», που απέδειξε για άλλη μια φορά, την ικανότητά της στις  «λιστομαχίες»: από 40 ως 43 μέλη της νέας Κ.Ε. πρόσκεινται στη συγκεκριμένη τάση. Με πρωτεύσαντα -ποιον άλλον;- τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον Α. Ξανθό να αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην κομματική βάση.

Τρίτη δύναμη, αλλά με αυξημένο ρόλο στα κομματικά πράγματα, η «Πλατφόρμα 2010», με 29 ως 32 μέλη και πρώτους σε σταυρούς, την Ρένα Δούρου, τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Όσοι γνωρίζουν καλά την κομματική «γεωγραφία» του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν πως «Ενωτική Κίνηση» και «Πλατφόρμα 2010» θα είναι η «μαγιά» της νέας πλειοψηφίας.

Από εκεί και πέρα, αν αφαιρέσει κανείς τους τρεις «βασικούς μετόχους» του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Βούτση, Νίκο Φίλη, Πάνο  Σκουρλέτη) και δυο ΠΑΣΟΚογενείς, τότε τι μένει; Μια ουδόλως ευκαταφρόνητη ενδιάμεση ομάδα ανένταχτων, που αριθμεί πάνω από 20 μέλη και τα οποία όλοι θα θέλουν να προσεταιριστούν στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Σε αυτήν την ομάδα βρίσκει κανείς και κάποια στελέχη με βαρύτητα, που δεν θέλησαν να μπουν κάτω από τη «σημαία» κάποιας τάσης.

Η μάχη της (κομματικής) ψήφου αρχίζει!


σχετικα αρθρα