Για επίθεση κατά της κυβέρνησης από ιδιοκτήτες ΜΜΕ «που έχει πάρει χαρακτηριστικά ιδιότυπου πραξικοπήματος», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε παράλληλα πως είναι παράσημο για την κυβέρνηση η μάχη κατά της διαπλοκής, ενώ έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι «δεχόμαστε επιχείρηση ψεύδους, συκοφαντίας που έχει πάρει το χαρακτήρα ιδιότυπου πραξικοπήματος, ενάντια σε μία κυβέρνηση που έλαβε δύο φορές σε εθνικές εκλογές την εντολή του λαού».

«Τώρα που βλέπουν τα προνόμιά τους ότι χάνονται, που βλέπουν μία κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο που διαθέτουν. Δεν θα τους περάσει όμως, δεν θα υποχωρήσουμε σε κανέναν από τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε έχουμε απέναντι εχθρικά ΜΜΕ. Αυτοί δεν έχουν μάθει να ζουν χωρίς πρόσβαση στα θαλασσοδάνεια, να περνάνε από το ταμείο και να πληρώνουν. Η διαρκή σύγκρουση με τη διαπλοκή για μας δεν είναι πληγή, αλλά παράσημο. Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν γινόμαστε ένα με το σύστημα που λεηλάτησε την κοινωνία» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενος σε άλλο σημείο της ομιλίας του στον διαγωνισμό για τις άδειες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αψηφήσαμε πιέσεις και αποφασίσαμε να βάλουμε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

«Στην προσπάθεια μας να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό είχαμε απέναντί μας όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Που από την πρώτη στιγμή της εκλογής του άλλαξε τη στάση της ΝΔ αρχίζοντας να ξεπληρώνει τα γραμμάτια της εκλογής του, επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση ΕΣΡ για να μπλοκάρει το διαγωνισμό, πατώντας πάνω στην ειδική πλειοψηφία που απαιτείται. Αρνήθηκε να προτείνει καν υποψηφιότητες για το  ΕΣΡ, στόχος του ήταν εξ αρχής να μη γίνει κανένας διαγωνισμός. Και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι που μπλόκαραν το ΕΣΡ χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως η διενέργεια διαγωνισμού χωρίς το ΕΣΡ ότι είναι αντισυνταγματική. Και λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο υπουργός, ενώ αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων, οι εκπρόσωποι που έλαβαν την εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Το πραγματικό διακύβευμα είναι εάν η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι πάνω από τα συμφέροντα που εδώ και 27 χρόνια έκαναν αεροπειρατεία χωρίς να δώσουν ευρώ για τις συχνότητες που είχαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση οφείλει να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη. Είναι ειρωνικό αυτοί που κατά καιρούς έκαναν επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη να κάνουν κριτική σε εμάς που το μόνο που επιδιώκουμε είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια στον λαό και αυτό δεν συνιστά παρέμβαση. Για να μην αναφερθώ στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και στελεχών της ΝΔ που εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι θα καταπέσει στο ΣτΕ. Ή μήπως οι σταθμοί που ασκούν καθημερινά πίεση σε δικαστές, αυτό δεν είναι απόπειρα πίεσης και εκφοβισμού; Γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα αθλιότητας. Μία ανώνυμη καταγγελία που δόθηκε πριν από δύο χρόνια και αφορά ανάμειξη δικαστή στον διαγωνισμό ανέλιξης στο ΣτΕ να παρουσιάζεται ως παρούσα καταγγελία, ως απόπειρα παρακρατικής παρέμβασης και εκβίασης στους δικαστές. Και μάλιστα να εμφανίζεται πρώην υπουργός της ΝΔ να καταγγέλλει δημοσίως ότι ο εν λόγω δικαστής εκβιάζεται, επειδή επιχειρηματολόγησε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Πώς γίνεται ο κ. Τζαβάρας να γνωρίζει την άποψη του εν λόγω δικαστή και τη στάση του εντός του ΣτΕ; Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο, καταλαβαίνει τι παίζεται αυτές τις ημέρες.

Μηνύματα στο εσωτερικό

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος. «Το συνέδριο μας έδωσε εντολή μάχης για να υπερβούμε παραλήψεις, κενά και δυσλειτουργίες στο κόμμα. Να δημιουργήσουμε ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα δίνει τον τόνο στις μάχες που έχουμε να δώσουμε» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Έχουμε ανάγκη για ενιαία και συλλογική καθοδήγηση στους αγώνες. Να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις, η έλλειψη λογοδοσίας να μην επιτρέψουμε στην αναπαραγωγή πλαστού διχασμού μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Εντολή ήταν το κόμμα να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα, να αναβαθμιστούν τα όργανα του κόμματος.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη χάραξη προσωπικών ή διαφορετικών στρατηγικών. Έχουμε μπει σε πολεμική φάση. Αν και τώρα αποτύχουν αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στην αριστερή παρένθεση η επιχείρηση παλινόρθωσης του παλιού συστήματος θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα. Η αναδιαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών θα παγιωθεί» επεσήμανε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ήταν επιλογή της κυβέρνησης το πρόγραμμα να είναι εμπροσθοβαρές, «ώστε στη συνέχεια να προσανατολιστούμε στην αναπτυξιακή προοπτική».

«Γι αυτό η πρώτη αξιολόγηση είχε τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Και την κλείσαμε χωρίς πρόσθετα μέτρα. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονα είναι η ώρα να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος» τόνισε και πρόσθεσε:

Από την πλευρά μας πράξαμε τα δέοντα, ο λαός δικαιούται άμεσα μια λύση για το χρέος για να χαράξει μία σταθερή πορεία για την ευημερία. Έχουμε σειρά κρίσιμων αποφάσεων μπροστά μας για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, που είναι υποχρέωση από την πλευρά των εταίρων. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν χωράνε περαιτέρω καθυστερήσεις.