Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες για τη σχέση του υπουργού Επικρατείας με τον πρωθυπουργό και η αγωνιώδης προσπάθεια κάποιων κύκλων να δημιουργήσουν κλίμα γύρω από το πρόσωπο του Νίκου Παππά, διαψεύστηκαν διά στόματος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας ο στην πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε απόλυτη στήριξη στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι μέτωπο που αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στον τόπο» διότι «για πρώτη φορά υπήρξε κυβέρνηση που αγνόησε τις απειλές μιντιαρχών» οι οποίοι «δεν είχαν μάθει να περνούν από το ταμείο, να είναι ίσιοι με τους υπόλοιπους πολίτες».

Οι παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού καθιστούν έωλη τη φημολογία που έκανε λόγο για διαταραχή στις σχέσεις των κ.κ. Τσίπρα και Παππά, ενώ κάποιοι άφηναν να εννοηθεί πως ο υπουργός Επικρατείας θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Προς απογοήτευση όμως, κάποιων κέντρων, ο κ. Τσίπρας σήμερα στήριξε τον κ. Παππά, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να σιωπήσει.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας πως στην προσπάθεια να προχωρήσει η κυβέρνηση στον διαγωνισμό είχε απέναντί της τα κανάλια αλλά και τη ΝΔ. «Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό. Γι’ αυτό αρνήθηκε να προτείνει υποψηφιότητες για τη συγκρότηση του Οργάνου. Είχε στόχο να μην γίνει διαγωνισμός. Οι ίδιοι που μπλόκαραν το ΕΣΡ λένε ότι η διενέργεια διαγωνισμού είναι αντισυνταγματική. Μας κατηγορούν γιατί επιλέξαμε την μόνη εναλλακτική που είχαμε μετά την άρνησή τους να συμβάλουν στη συγκρότηση ΕΣΡ. Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν θα αποφασίζει η Βουλή και η κυβέρνηση ή τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτά που έκαναν 27 χρόνια ‘αεροπειρατεία’. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να σιωπήσει. Υποχρεούται να έχει άποψη. Αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη κατηγορούν εμάς, τόνισε. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια στον λαό. Δεν είναι παρέμβαση, είναι υποχρέωση, τόνισε και σημείωσε τις δεκάδες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ότι «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και θα καταπέσει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Φάνηκε λοιπόν ξεκάθαρα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως ο αγώνας κατά της διαπλοκής μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αφορά όλη την κυβέρνηση. Και πως όποια απόφαση κι αν λάβει το ΣτΕ, ο υπουργός Επικρατείας έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, πήγε κόντρα σε επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα και κατάφερε να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο έναν αδιάβλητο διαγωνισμό. Και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε ακόμα από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Νίκου Παππά. Γιατί αρκετοί έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για τον αριθμό των αδειών ή για το ότι δεν έγινε ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ, ωστόσο κύκλοι προερχόμενοι από αντίπαλους πολιτικούς χώρους, παραδέχονται πως ο υπουργός Επικρατείας είχε το σθένος να πάει κόντρα σε ένα κατεστημένο χρόνων, να στοχοποιηθεί και να δεχθεί «βρώμικο» πόλεμο από συγκεκριμένα κέντρα. Και όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική γνωρίζουν πως αυτό μπορεί να το κάνει μόνο κάποιος που τα χέρια του είναι «καθαρά». Και ξαναλέω πως αυτή η παραδοχή δεν σχετίζεται με τις ελλείψεις που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος νόμος ή με το γεγονός ότι επέμεινε στον αριθμό τέσσερα.

Όσοι πάντως προσπάθησαν να προδικάσουν το πολιτικό μέλλον του κ. Παππά και δεν ήταν λίγοι, έπεσαν έξω. Ίσως θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί πως δύσκολα ο πρωθυπουργός θα «άδειαζε» με τόση ευκολία τον πιο στενό του συνεργάτη, τον άνθρωπο που πήρε πάνω του τη μάχη κατά της διαπλοκής (ακόμα κι αν χρεώσουμε λάθος χειρισμούς σε κάποια θέματα στον υπουργό Επικρατείας), η οποία μάχη, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αφορά όλη την κυβέρνηση. Φυσικά τον υπουργό Επικρατείας ως πολιτικό πρόσωπο θα τον κρίνουμε και θα τον ελέγχουμε για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα της αρμοδιότητάς του, είναι ανήθικο όμως, να γίνεται προσπάθεια αποδόμησής του για μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.