Δεν υπάρχει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θέμα «υποκατάστατου μισθού», διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος λίγο πριν μπεί στο Χίλτον και σημειώνει ότι στόχος μας είναι η κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

Ειδικότερα για το αν οι νέοι κάτω των 25% θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλότερες μισθολογικές απολαβές (σήμερα στο 80% του βασικού μισθού) τονίζει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Αυγή:

Αντιθέτως, ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων ότι η υφιστάμενη ρύθμιση είναι αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Θα απαιτήσουμε, προφανώς, ως θέμα τήρησης της ευρωπαϊκής νομιμότητας, την κατάργηση αυτής της ρύθμισης.  Της διαπραγμάτευσης είναι η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Για αυτό το λόγο είναι πολύ κοντά στις δικές μας θέσεις το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για αυτό το λόγο βρήκαμε υποστήριξη τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών.

Ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα επιχειρήσει να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο  σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απομόνωσή του. «Το ΔΝΤ, ως σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού, έχει, πράγματι, άλλη ατζέντα.  Όπως όμως απομονώθηκε στην διαπραγμάτευση για το εργασιακό, έτσι θα απομονωθεί και σε αυτή. Δεν θα υπάρξει συνέχεια, όπως θα επιθυμούσε, αλλά αναστροφή της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό και ειδικότερα στις μειώσεις που βλέπουν χιλιάδες συνταξιούχοι εντοπίζει το πρόβλημα στην αδυναμία ορισμένων ταμείων να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των επικουρικών. Όπως σημειώνει:

Αυτό δεν είχε ως δυσμενές αποτέλεσμα μόνο την ανάγκη να εισπραχθούν αναδρομικά οι διαφορές, αλλά να δοθεί η δυνατότητα εκτεταμένης παραπληροφόρησης και εμπορίας φόβου. Τα χαλκεία ισχυρίζονταν ότι κάθε μήνα είχαμε νέες μειώσεις συντάξεων, ενώ στην πραγματικότητα επανυπολογίζονταν οι συντάξεις σε διαφορετικούς πληθυσμούς συνταξιούχων, σε διαφορετικά ταμεία. Για το λόγο αυτό στείλαμε σε κάθε ένα από τους 240.000 πληττόμενους συνταξιούχους μία επιστολή που διευκρινίζει το ύψος στο οποίο διαμορφώνεται η επικουρική σύνταξη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει λάθη στα σημειώματα αυτά. Αρκετοί συνταξιούχοι μπερδεύουν τα μεικτά με τα καθαρά ποσά των συντάξεων τους και θεωρούν ότι υπάρχει λάθος. Εννοείται, ότι αν υπάρξει έστω και μία περίπτωση λάθους, θα επανορθωθεί αμέσως.