current views are: 3

23 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση14:20

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέλη του Πολιτικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου -Τσίπρας: «Ποιος ξέρει ποιοι θα είναι αύριο υπουργοί…»

Τα βαριά πολιτικά στελέχη πρέπει να βάλουν πλάτη και στο κόμμα, ζήτησε κεκλεισμένων των θυρών ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: Δεν θα είναι άλλωστε για πάντα υπουργοί!

Δημοσίευση 14:20’

Τα βαριά πολιτικά στελέχη πρέπει να βάλουν πλάτη και στο κόμμα, ζήτησε κεκλεισμένων των θυρών ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: Δεν θα είναι άλλωστε για πάντα υπουργοί!

Με ποσοστό που προσεγγίζει το 74% (111 ψήφους επί 151) επανεξελέγη γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Ρήγας, ενώ εν τω μεταξύ έγινε γνωστή η σύνθεση των δύο οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα στο Πολιτικό Συμβούλιο εξελέγησαν (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι: Φ. Βάκη, Ν. Βούτσης, Ρ. Δούρου, Γ.Δραγασάκης, Γ. Μπαλάφας, Ν. Παππάς, Ρ. Σβίγκου, Δ. Τζανακόπουλος, Ε. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης και Τ. Χριστοδουλοπούλου, αφήνοντας εκτός οργάνου την Ο. Γεροβασίλη και τον Αρ. Μπαλτά.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν οι: Σ. Αναγνωστοπούλου, Δ. Δημητριάδης, Ν. Ηλιόπουλος, Ν. Θεοδωρακοπούλου, Ε. Καλαμαρά, Π. Καλκανδής, Π. Καραγεώργος, Κ. Κνήτου, Α. Κοτσακάς, Ε. Κυπριανίδου, Π. Λάμπρου, Α. Μανταδάκης, Γ. Μπουρνούς, Ν. Σκορίνης, Μ. Υδραίος και Α. Χριστόπουλος (επίσης κατ’ αλφαβητική σειρά), ενώ έμειναν εκτός οι Α. Ρήγος και Μ. Φραγκάκη. 

Οι 11 εκλεκτοί του Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα,έντεκα ονόματα για το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι «έντεκα» που πρότεινε είναι οι εξής: Ν. Βούτσης, Ο. Γεροβασίλη, Ρ. Δούρου, Γ. Δραγασάκης, Γ. Μπαλάφας,

Α. Μπαλτάς, Ν. Παππάς, Ρ. Σβίγκου, Δ. Τζανακόπουλος, Ε. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης. Στη συνέχεια άλλα μέλη της Κ.Ε. πρότειναν και τις Φ. Βάκη και Τ. Χριστοδουλοπούλου. Κάθε μέλος της Κ.Ε. έχει δικαίωμα για 4 σταυρούς. Από την «κλειστή» λίστα απουσίαζε το όνομα του υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη.

 

Tι είπε ο Τσίπρας στα στελέχη του κόμματος

Τα βαριά πολιτικά στελέχη πρέπει να βάλουν πλάτη και στο κόμμα, ζήτησε κεκλεισμένων των θυρών ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: Δεν θα είναι άλλωστε για πάντα υπουργοί!

Αιφνιδίασε, έτσι, την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, αντί για ενιαία 27μελή (ή κατά τι μεγαλύτερη) Πολιτική Γραμματεία, πρότεινε δύο όργανα με διαφορετικό αντικείμενο, που από κοινού θα αποτελούν την ενιαία Πολιτική Γραμματεία. Οι πρώτες αντιδράσεις, έτσι όπως διατυπώθηκαν από τους Νίκο Βούτση και Γιάννη Δραγασάκη, ήταν θετικές, προοιωνίζοντας έτσι και την υπερψήφιση της σχετικής πρότασης.

Στην πρόταση που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας μετά την ομιλία του, ενώ δηλαδή οι πόρτες είχαν κλείσει για τα ΜΜΕ, βρήκε όμως την ευκαιρία να ξαναστείλει μήνυμα και σε όλους εκείνους που έχουν …παντρευτεί την υπουργική καρέκλα: Είναι πιο τιμητικό και σοβαρό να είναι κανείς στην ηγεσία του κόμματος από ό,τι στην κυβέρνηση, επανέλαβε προσθέτοντας ότι κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το αντίθετο. Ενώ φέρεται να είπε και μισο-αστεία μισο-σοβαρά, «ποιος ξέρει ποιοι θα είναι αύριο υπουργοί».

Κάνοντας την εισαγωγή στην πρότασή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr., ότι ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τους τρόπους «οργανωτικής δυσανεξίας», όπως αυτή αποτυπώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει περί τα 29.000 μέλη αλλά ψηφίστηκε από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

«Να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο να δούμε αν περπατάει», ανέφερε και παρουσίασε την πρότασή του. Σύμφωνα με αυτήν, η νέα κομματική ηγεσία θα πρέπει να διαθέτει 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο και 16μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο. Και στα δύο θα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κόμματος. Στο Π.Σ. θα συμμετέχουν υπουργοί (νυν ή πρώην) και ο πρόεδρος της Βουλής, και θα κάνει την πιο πολιτική …δουλειά, με κανόνες εχεμύθειας. Σε αυτό είναι πιθανό να συμμετάσχουν οι Ν. Βούτσης, Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς, Ν. Φίλης, Ε. Τσακαλώτος, Αρ. Μπαλτάς, Γ. Μπαλάφας και η Ρ. Σβίγκου.

Το δε, Ε.Σ. θα ασχολείται με τις καθημερινές κομματικές υποχρεώσεις, ως εκ τούτου θα συμμετάσχουν ως επί το πλείστον στελέχη της Κουμουνδούρου, άρα και από την απελθούσα Πολιτική Γραμματεία. Και τα δύο όργανα θα συνεδριάζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Ο πρώτος που πήρε το λόγο ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που χαρακτήρισε θετική την πρόταση. Χαρακτήρισε εξάλλου αρνητική την εμπειρία του από τη συμμετοχή στην προηγούμενη Π.Γ., παρότι τα μέλη της προσπαθούσαν για το αντίθετο. Μιλώντας για τον εαυτό του φέρεται να είπε ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να συνεισφέρει άλλο σε μια ξεπερασμένη δομή.

Σε μία από τις επόμενες τοποθετήσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο, κατά πληροφορίες, για πρόταση ωρίμανσης.

Όμως, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για το γραμματέα Πάνο Ρήγα: ότι μαζί με άλλους μόχθησε για το καλό του κόμματος και βοήθησε τα μέγιστα σε κρίσιμη καμπή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε να φέρει το κόμμα ενωμένο ως το 2ο Συνέδριο, ανέφερε επίσης προτείνοντας, κατά πληροφορίες, την επανεκλογή του.

 


σχετικα αρθρα