Παρά το διερευνητικό χαρακτήρα της πρώτης συνάντησης μεταξύ του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των πιστωτών, η απόσταση που τους χωρίζει στα εργασιακά υπήρξε εμφανής.

Ενστάσεις σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έβαλε το ΔΝΤ θεωρώντας ότι το καθεστώς που επικρατούσε προ κρίσης ευθύνεται για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Ακόμη ένα σημείο στο οποίο στάθηκε το ΔΝΤ ήταν η μονομερή δυνατότητα των εργαζομένων στη διαιτησία. 

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ερωτηθείς για τη στάση που κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός Εργασίας απάντησε «ακραία».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Τρίτη, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών δύο φορές την Πέμπτη.

Το "αγκαθι" των ακατάσχετων λογαριασμών

Ακατάσχετοι λογαριασμοί και κόκκινα δάνεια φαίνεται να αποτελούν θέματα «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, έντονος προβληματισμός εντοπίζεται στο ζήτημα των ακατάσχετων λογαριασμών όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος καθότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρχει ένας λογαριασμός προστατευμένος για να μπορούν να κινούνται οι πληρωμές των εργαζομένων και να πληρώνονται κάποιοι φόροι.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω αυτού του λογαριασμού θα υπήρχε προστασία 100% από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές υπό την προϋπόθεση ότι πάγιων εντολών πληρωμής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και των δαπανών για ΔΕΚΟ, μισθοδοσία υπαλλήλων και προμηθευτών.

Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε από τους δανειστές και τώρα καταβάλλεται μια ακόμα προσπάθεια ενεργοποίησης διατάξεων προστασίας από μαζικές κατασχέσεις ώστε να δοθεί δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανασάνουν.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, νωρίτερα είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση για την εξέλιξη στον τομέα των δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η  Καθημερινή ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε πως μετά το δεύτερο τρίμηνο προχωράει καλύτερα το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.