current views are: 5

24 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση04:07

Τα «μυστικά» των χθεσινών ψηφοφοριών στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πολιτικά συμπεράσματα

Σηκώνουν από σήμερα κιόλας …μανίκια τα δύο νέα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, τη συγκρότηση των οποίων πρότεινε χθες στην Κεντρική Επιτροπή ο Α. Τσίπρας.

Δημοσίευση 04:07’

Σηκώνουν από σήμερα κιόλας …μανίκια τα δύο νέα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, τη συγκρότηση των οποίων πρότεινε χθες στην Κεντρική Επιτροπή ο Α. Τσίπρας.

Σηκώνουν από σήμερα κιόλας …μανίκια τα δύο νέα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, τη συγκρότηση των οποίων πρότεινε χθες στην Κεντρική Επιτροπή ο Α. Τσίπρας. Το «βαρύ» Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών αφενός -κάτι σαν το δευτεριάτικο άτυπο υπουργικό συμβούλιο δηλαδή-, το Εκτελεστικό Συμβούλιο για την οργανωτική δουλειά αφετέρου.

Το μεν πρώτο είναι μείγμα στελεχών: κάποια με μακρά διαδρομή και ιστορία (Γ. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης, Γ. Μπαλάφας, Ν. Φίλης), άλλα στελέχη με κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι κοντά στον Α. Τσίπρα (Ν. Παππάς, Δ. Τζανακόπουλος, αλλά και η Ρ. Σβίγκου) και δίπλα σε αυτούς, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου.

Και στα δύο νέα όργανα, υπάρχει μια σταθερή «τασική» πλειοψηφία «Ενωτικής Κίνησης» και «Πλατφόρμας 2010», αφού σε αυτά συμμετέχουν και ο πρόεδρος και ο επανεκλεγείς γραμματέας Π. Ρήγας. Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ήταν πιο ευδιάκριτη εξάλλου η «τασική» ψήφος, αφού η «Ενωτική Κίνηση» εξέλεξε 6+1 μέλη (με 7ο τον Α. Κοτσακά της Σοσιαλιστικής Τάσης), πέντε οι «53+» και τέσσερις η «Πλατφόρμα 2010».

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα βγήκαν όμως και από τους σταυρούς που κατά πληροφορίες του newpost.gr. συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι.  Στο κατ’ εξοχήν πολιτικό όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο πρώτευσε ο Ν. Βούτσης, με 70 σταυρούς (επί συνόλου 151 μελών της νέας Κ.Ε.), ενώ εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις της νεότερης γενιάς, της Ρ. Σβίγκου (62) και του Δ. Τζανακόπουλου (59). Αντιθέτως, δεν εξελέγησαν δύο μέλη της παρούσας κυβέρνησης, η Ο. Γεροβασίλη (για 3 σταυρούς) και ο Α. Μπαλτάς.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο πρώτευσε με 63 σταυρούς ο Ν. Ηλιόπουλος, μέλος της απερχόμενης Πολ. Γραμματείας που «συνομιλεί» με όλες τις τάσεις, ενώ τη 2η θέση με 49 ψήφους μοιράστηκαν ο Π. Καλκανδής (από τους μετριοπαθείς των «53+») και ο Α. Κοτσακάς.

Πάντως, η χθεσινή διαδικασία είχε και ένα ακόμη πολιτικό συμπέρασμα: την εμβάθυνση του «ρήγματος» στις σχέσεις της ηγεσίας με τον Π. Σκουρλέτη. Ο τελευταίος σε συνομιλία με δημοσιογράφους -και αφού είχε απορρίψει την πρόταση συντρόφου του να συμμετάσχει στο Πολ. Συμβούλιο- απέρριψε ενδεχόμενη μετακίνησή του σε άλλο Υπουργείο, ακόμη όμως και παραμονή του στο ίδιο Υπουργείο, αν «κοπεί» στα δύο, σε χαρτοφυλάκιο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.


σχετικα αρθρα