Με τις δύο συνεδριάσεις του ΣτΕ, σήμερα το απόγευμα και την Τετάρτη, μπαίνει, στην τελική ευθεία η απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά, σχετικά με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Λίγο μετά τις πέντε σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ αφού οι σχετικές προσφυγές ξεπέρασαν το πρώτο εμπόδιο του παραδεκτού.

Έτσι, η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, το θέμα της αρμοδιότητας του ΕΣΡ και της ανάθεσης της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου στην κυβέρνηση θα τεθεί, εκτός απροόπτου, πρώτο στη διάσκεψη, καθώς αποτελεί ζήτημα εθνικού δικαίου. Υπάρχουν όμως θέματα, όπως ο περιορισμένος αριθμός των αδειών σε τέσσερις, που αποτελούν παραβάσεις και της κοινοτικής νομοθεσίας. Εκτιμήσεις δικαστικών πηγών φέρουν τα θέματα αυτά ως προσφερόμενα σε ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η αρμοδιότητα του ΕΣΡ θα είναι το θέμα που θα κρίνει την τύχη του νόμου, χωρίς να αποκλείεται, το δικαστήριο να κινηθεί με διάφορες νομικές εκδοχές για το σύνολο της υπόθεσης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης ο αρμόδιος εισηγητής ,σύμβουλος επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου θα ολοκληρώσει την εισήγηση του για τη συνταγματικότητα του επίμαχου νόμου.