ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Μπάμπης Πεχλιβανίδης

Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2016, 14:47 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2016, 14:33
Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Μπάμπης Πεχλιβανίδης
Facebook Twitter Whatsapp

Έφυγε από τη ζωή ο επί 20 χρόνια δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Μπάμπης Πεχλιβανίδης σε ηλικία 88 ετών.

Έφυγε από τη ζωή ο επί 20 χρόνια δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Μπάμπης Πεχλιβανίδης σε ηλικία 88 ετών.

«Μια εμβληματική μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ιστορικός δήμαρχος Νέας Σμύρνης Μπάμπης Μπεχλιβανίδης, έφυγε από κοντά μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και σημειώνει ότι ο κ. Πεχλιβανίδης, «από μικρό προσφυγόπουλο, όταν ήρθε το 1922 στην Ελλάδα, βίωσε την κοινωνική αδικία και τις πολιτικές διώξεις, που όμως δεν τον έκαμψαν. Εντάχθηκε στην Αριστερά και ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία, δίνοντας παράδειγμα αξιοπρέπειας, μαχητικότητας και ανθρωπιάς. Τιμήθηκε από τους συμπολίτες του για την προσφορά του, εκλεγόμενος επί είκοσι συνεχή χρόνια Δήμαρχος της πόλης τους και στη συνέχεια εκπρόσωπός τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».

«Για την απώλειά του, εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του», σημειώνει ο Νίκος Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, δήλωσε: «Ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης υπήρξε ο άνθρωπος που «δίδαξε» στην Αριστερά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αγωνιστής με όλη τη σημασία της λέξης ο ίδιος σε όλες τις κορυφαίες στιγμές των σύγχρονων δημοκρατικών αγώνων από την Αντίσταση μέχρι σήμερα, μέσα από τις καινοτόμες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά τη μακρόχρονη θητεία του στο Δήμο Ν. Σμύρνης διαμόρφωσε ένα νέο υπόδειγμα αριστερού Δημάρχου, που πήγαινε πέρα από την απλή διεκδίκηση και έθετε τις βάσεις μιας δημοκρατικής, προοδευτικής, οικολογικής, κοινωνικά ευαίσθητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στην τοπική κοινωνία της Ν. Σμύρνης που τον περιέβαλε όσο ζούσε με την εμπιστοσύνη της. Οι νεότεροι θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη».

Ποιος ήταν ο Μπάμπης Πεχλιβανίδης

Ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης γεννήθηκε το 1929, στο Αγρίνιο, όπου είχαν καταφύγει οι πρόσφυγες γονείς του το 1922.

Στη συνέχεια η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Δουργούτι και το 1939 ήρθαν στη Ν. Σμύρνη. Εδώ τέλειωσε το Δημοτικό, συνέχισε στο Γυμνάσιο όπου αποβλήθηκε για πολιτικούς λόγους. Για λόγους βιοπορισμού, παρακολούθησε τις τελευταίες τάξεις του νυκτερινού Γυμνασίου Λαζαροπούλου στην Καλλιθέα.

Την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1948, στον εμφύλιο έγινε η πρώτη σύλληψή του  και εξορίστηκε  στη Μακρόνησο, για τρία χρόνια.
Στη συνέχεια εντάχθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και μετά την διάσπαση της Αριστεράς πέρασε στο ΚΚ Εσωτερικού, όπου και διετέλεσε μέλος της Κεντρ. Επιτροπής. Το 1959 εκλέγεται για πρώτη φορά Δημ. Σύμβουλος Ν. Σμύρνης. Το 1961 απολύεται από την Κυβέρνηση Κων/νου Καραμανλή, από τη  θέση του Δημ. Συμβούλου, γιατί πήρε μέρος στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου δικαιώνεται και επανέρχεται στο Δήμο.

Αφού παίρνει το απολυτήριο Γυμνασίου, το οποίο η πολιτική του δράση δεν του επέτρεψε να τελειώσει, το 1966 δίνει εξετάσεις και περνάει στην Πάντειο και τη Νομική. Εγγράφεται στην Πάντειο το 1967, όμως εγγεγραμμένος και στα μητρώα των δια βίου κυνηγημένων αριστερών, συλλαμβάνεται πρώτος στην Ν. Σμύρνη στις 21 Απριλίου 1967, ακριβώς 8 ημέρες μετά τον γάμο του με την Ελισάβετ Μώρου. Εκείνο το βράδυ οδηγείται μαζί με εκατοντάδες αριστερούς στον Ιππόδρομο όπου  ζει τον θάνατό   του καλλίτερου του φίλου Ελή.

Στη συνέχεια  εξορίζεται στη Γυάρο, στο Λακί της Λέρου και στον Ωρωπό. Αποφυλακίζεται το 1971 και το  1975 εκλέγεται Δήμαρχος Ν. Σμύρνης, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Εσωτ, την ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ και την ΕΚΝΔ.

Επανεκλέγεται για τέταρτη φορά για να παραμείνει Δήμαρχος μέχρι το 1994, οπότε εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος και αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρωτή Νομάρχη στον Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 1998.

Από τότε και μέχρι σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ν. Σμύρνης. Απέκτησε τρεις κόρες την Ελένη, την Εύη  και  Τάνια από τις οποίες έχει έξι  εγγόνια.