current views are: 8

24 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση17:07

Ανασχηματισμός: Με νέα «πουλέν» ο Τσίπρας, επιχειρεί επανεκκίνηση της κυβέρνησης

Οι δημοσκοπήσεις που έφθασαν τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου και οι οποίες …φωτογραφίζουν την περίοδο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν ήταν καλές για την κυβέρνηση.

Δημοσίευση 17:07’

Οι δημοσκοπήσεις που έφθασαν τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου και οι οποίες …φωτογραφίζουν την περίοδο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν ήταν καλές για την κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις που έφθασαν τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου και οι οποίες …φωτογραφίζουν την περίοδο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν ήταν καλές για την κυβέρνηση. Την εμφανίζουν, αναφέρουν οι πηγές μας, να υπολείπεται του αντιπάλου, σε καμία περίπτωση πάντως όχι με τις διαφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο πρωθυπουργός έχει ακόμη την ευκαιρία, μετά τις αναγκαίες αλλαγές στο κυβερνών κόμμα, να κάνει τώρα τις κινήσεις εκείνες που θα αναστρέψουν το κλίμα. Οι κινήσεις θα πρέπει να κινούνται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο, το επικοινωνιακό, αυτό που θα προκαλέσει ένα θετικό σοκ. Το δεύτερο, το πιο ουσιαστικό, σχετίζεται με την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, την άσκηση διοίκησης, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Είναι προφανές ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός είναι το …φάρμακο και για τα δύο επίπεδα. Συνεπώς, ο Αλ. Τσίπρας ψάχνει τη δοσολογία εκείνη που θα απαντήσει και στα δύο επίπεδα. Ίσως δε, όπως κάποιοι συνομιλητές του πιστεύουν, το ίδιο φάρμακο να ταιριάζει και για τις δυο περιπτώσεις.

Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδοξο: είναι δυνατόν ο πιο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας διαχρονικά, ο πιο νέος Ευρωπαίος πρωθυπουργός, να είναι επικεφαλής ενός Υπουργικού Συμβουλίου με μ.ο. ηλικίας πολύ πολύ μεγαλύτερο; Ή, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος, «θα κυβερνήσω με τη γενιά μου».

Το θέμα δεν είναι ηλικιακό, αλλά στη φάση που βρίσκεται η χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε αναζήτηση ακούραστων «εργατών» που πιστεύουν, επιπλέον, στο κεντρικό πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην ευτυχή θέση να περιβάλλεται από αρκετούς νέους ανθρώπους, ο κάθε ένας από τους οποίους έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του, έχει διακριθεί στον τομέα του. Ενδεικτικώς αναφέρουμε μερικούς:

Και πρώτα απ’ όλα, ένας από τους στυλοβάτες του Μεγάρου Μαξίμου, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, θεωρείται έτοιμος για την ανάληψη κυβερνητικής θέσης. Το μόνο πρόβλημα είναι το… κενό που θα αφήσει πίσω του.

Η Ράνια Σβίγκου είναι ένα άλλο παράδειγμα. Εκπροσώπησε ως τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ με μαχητικότητα και χωρίς να κάνει το λάθος που θα εκθέσει τον πολιτικό της χώρο. Αν εκτιμηθεί πως έχει κλείσει ένα κύκλο, θα μπορούσε να βρεθεί και αυτή σε κυβερνητικό πόστο.

Ο γ.γ. καταπολέμησης της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, εκτός του ότι έφερε αποτελέσματα, είναι στο στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού. Είναι πιθανή, λοιπόν, η αναβάθμισή του.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, που αντιμετώπισε με μαεστρία πολλές κρίσεις στις τάξεις των βουλευτών, χωρίς να ανοίξει… ρουθούνι και κυρίως, χωρίς να το μάθει κανείς.

Ο γ.γ. Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος, το… μυρμήγκι κάθε διαπραγμάτευσης, ο αθόρυβος εργάτης που παρακολουθεί την πρόοδο κάθε ζητήματος που έχει τεθεί στο τραπέζι με τους δανειστές.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι που αναδείχτηκαν στα… αλώνια της αξιολόγησης, αλλά κατά τι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όπως ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος. Άνθρωπος με άριστη γνώση των διεθνών συσχετισμών (και άρα και των εσωτερικών ισορροπιών στο στρατόπεδο των δανειστών).

Και βεβαίως, αρκετοί βουλευτές που έδωσαν με επιτυχία τη μάχη στις περιφέρειές τους, αλλά και τη μάχη των καναλιών, ορισμένοι δε, και με ειδικές γνώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στο κυβερνητικό έργο.

Όλοι οι παραπάνω, και αρκετοί άλλοι ασφαλώς, είναι σε θέση -εκτιμούν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα– να φέρουν καλά και γρήγορα αποτελέσματα στο βασικό στόχο της περιόδου: Το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ούτως ώστε ο πρωθυπουργός να μπορεί να ζητήσει εν συνεχεία ποσοτική χαλάρωση και βραχυπρόθεσμα -μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μέσα στο τρέχον έτος. Συζήτηση στην οποία θα μπορούσε να εμπλακεί και ο Μπάρακ Ομπάμα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ως τη στιγμή εκείνη θα έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που ζητούν οι θεσμοί.

Τούτων δοθέντων καταλαβαίνει κανείς γιατί ο ανασχηματισμό δεν μπορεί να περιμένει πολύ…


σχετικα αρθρα