Την πεποίθηση ότι ο αγροτροφικός τομέας μπορεί να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί στην αγορά διατύπωσε σήμερα στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης στο 3ND foor for Success Conference που βρίσκεται σε εξέλιξη στο συνεδριακό Κέντρο Τιτάνια Hotel.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, στο χαιρετισμό του εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην αναστροφή του κλίματος της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί και μπορεί να το αλλάξει εδώ και τώρα».

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε, επίσης στην επικράτηση των μεγάλων εταιρειών και αλυσίδων στον τομέα των τροφίμων στη διεθνή αγορά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει μπροστά της μια παραγωγική και δημιουργική πρόκληση, καθώς διαθέτει επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα και έφερε ως παράδειγμα το εξαιρετικό ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο.

Όπως ανέφερε: «η πρόκληση για εμάς είναι η αλλαγή κατεύθυνσης και η αλλαγή νοοτροπίας».

Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την παιδεία, ενώ στάθηκε και στην έλλειψη προσωπικού στο συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή στην έλλειψη αγροτών, παραγωγών και εμπόρων και τόνισε τη σημαντικότητα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και άλλων σχετικών κονδυλίων, προκειμένου ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα να γίνει πιο παραγωγικός.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρα η οποία μπορεί να υπάρξει με την κατά προτεραιότητα υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας και ειδικά του κλάδου τροφίμων και ποτών. Ζήτησε για άλλη μια φορά τη δημιουργία μέσω – μεταρρυθμίσεων – φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο θα αποτελέσει προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Παράλληλα, επισήμανε την αποεπένδυση που υπάρχει στη χώρα, επικαλούμενος στοιχεία του World Competitiveness Report του IMD, μεταξύ των ετών 2010 και 2015, σύμφωνα με τα οποία: οι ροές ξένων επενδύσεων από 0,48 δις δολάρια το 2010, έφτασαν στο   -0,29 δις δολάρια το 2015 και το ισοζύγιο των ροών ξένων επενδύσεων από 1,23 δις δολάρια το 2010, μειώθηκε κατά 50%, και πλέον το 2015 διαμορφώθηκε στο 0,67 δις δολάρια.

Υπογράμμισε δε το γενικευμένο αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία που δημιουργείται από την υπερφορολόγηση, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τους κεφαλαιακούς ελέγχους, το οποίο ενισχύεται «όσο επιμένουμε να έχουμε στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής τη διάσωση του κράτους και των τραπεζών», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.  

Ο κ. Σαββάκης, τόνισε, επίσης ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα χάθηκε από την αρχή της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μια στις δύο θέσεις εργασίας που κατείχαν νέοι άνθρωποι ηλικίας, κυρίως, 15 έως 29 ετών, με κόστος 2% για το ελληνικό ΑΕΠ. Για τον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας σημείωσε ότι βρίσκεται σε ραγδαία πτώση, σε σχέση με αντίστοιχες περυσινές περιόδους.

Χαρακτηριστικά για τον Μάιο του 2016 σε σχέση με τον Μάιο του 2015, η μείωση ήταν 13,4%, ενώ και στη μεταποίηση οι ζημιές συνεχίστηκαν για μια ακόμη χρονιά. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, εξήρε τον ρόλο των ελληνικών υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες κόντρα στην κρίση επενδύουν, παράγουν προϊόντα τυποποιημένα και με αυστηρές προδιαγραφές και προσπαθούν να διεθνοποιηθούν καθημερινά ολοένα και περισσότερο.