current views are: 4

25 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση15:23

Είναι επίσημο: Στις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο Ομπάμα, στο Βερολίνο στις 17

Ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Λευκό Οίκο η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου.

Δημοσίευση 15:23’

Ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Λευκό Οίκο η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου.

Ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Λευκό Οίκο η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15 Νοεμβρίου για να συζητήσουν την προσφυγική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φτάσει στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εισέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της σταθερότητας και της επανόδου στην ευημερία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Όπως τονίζεται, ο Ομπάμα «θα κάνει την σαφή την εκτίμηση των ΗΠΑ για την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Η επίσκεψη που πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές γίνεται στα πλαίσια της τελευταίας ευρωπαϊκής περιοδείας του Ομπάμα πριν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον επόμενο ένοικό του.

Στη χρονική αυτή συγκυρία στην οποία τοποθετείται η έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι θέλει να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους οι συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Ομπάμα, εκ των πραγμάτων θα στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ κατά καιρούς έχουν εκφράσει την άποψη πως πρέπει να ανοίξει και να καταλήξει θετικά αυτή η συζήτηση, με πιο πρόσφατη παρέμβαση αυτή του υπουργού Οικονομικών της χώρας Τζέικομπ Λιου κατά ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Βεβαίως τα οικονομικά ζητήματα όπως το χρέος και η λιτότητα είναι μόνο ένα μέρος τη μεγάλης εικόνας, καθώς η γνωστόν οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στο γεωπολιτική. Με τη γενικότερη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις κινήσεις απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση, τις οποίες επιχειρεί ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα αποκτά εκ νέου βαρύτητα στους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον

Ένα εξόχως ενδιαφέρον στοιχείο – ίσως και ενδεικτικό του τι θα συζητηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό – είναι το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά την Αθήνα θα μεταβεί στο Βερολίνο ώστε να έχει συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ στις 17 και τις 18 Νοεμβρίου. Στη Γερμανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες πέραν από τη Μέρκελ με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Τελευταίος αμερικανός πρόεδρος που επισκέφτηκε τη χώρα μας ήταν ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1999. 


σχετικα αρθρα