current views are: 6

26 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση04:03

Έτοιμος για τον ανασχηματισμό ο Αλ. Τσίπρας – Ποια ονόματα γράφει το μπλοκάκι του

Θέμα λίγων 24ώρων είναι πια ο ανασχηματισμός, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην μοιράζεται τις σκέψεις παρά μόνο με 1-2 συνεργάτες του.

Δημοσίευση 04:03’

Θέμα λίγων 24ώρων είναι πια ο ανασχηματισμός, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην μοιράζεται τις σκέψεις παρά μόνο με 1-2 συνεργάτες του.

Θέμα λίγων 24ώρων είναι πια ο ανασχηματισμός, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην μοιράζεται τις σκέψεις παρά μόνο με 1-2 συνεργάτες του. Το newpost.gr. κρυφοκοίταξε ωστόσο το μπλοκάκι του και μοιράζεται μαζί σας ό,τι είδε σε αυτό.

Ξεκινώντας όχι από πρόσωπα, αλλά από αυτό που είναι το θέμα της εβδομάδας. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες καθόρισε εν πολλοίς το χρόνο του ανασχηματισμού (εξηγεί, με άλλα λόγια, γιατί δεν έγιναν ήδη οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα). Η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει και το αν θα παραμείνει στη θέση του ο Νίκος Παππάς

Θα μείνει στο Μέγαρο Μαξίμου, στην περίπτωση που ο νόμος δεν κριθεί αντισυνταγματικός και άρα, θα γίνει εκείνος που θα τον εφαρμόσει. Αν κριθεί, αντιθέτως, αντισυνταγματικός, ο υπουργός θα αλλάξει Υπουργείο. Όχι για να τιμωρηθεί –και πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει, αφού ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για κάθε του κίνηση. Θα θεωρηθεί όμως προτιμητέο να αλλάξει πόστο, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να φέρει δεύτερο νόμο ο ίδιος άνθρωπος.

Και αν φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου, πού θα πάει; Πιθανώς στο διευρυμένο Υπουργείο Ανάπτυξης –Ενέργειας, με αναπληρωτή τον πιο πετυχημένο στα μετρήσιμα μεγέθη, Αλέξη Χαρίτση. Τούτο φυσικά σημαίνει ότι αλλάζει χαρτοφυλάκιο ο Πάνος Σκουρλέτης. Για το «πού», πρέπει να περιμένουμε να… χωνευτεί η χθεσινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο Υπουργείο Επικρατείας (αντί του Νίκου Παππά δηλαδή), το όνομα που ακούγεται πολύ τα τελευταία 24ωρα, είναι του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που δείχνει άλλωστε να μην… ζορίζεται στις συνεντεύξεις. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είτε θα μείνει στην ίδια θέση είτε θα μετακινηθεί σε άλλη, σε κάθε περίπτωση εντός σχήματος.

Όσον αφορά το οικονομικό επιτελείο δεν θα έχει αλλαγές στα βασικά του πρόσωπα, εκείνος όμως που θα παίζει στο εξής άλλο ρόλο εκτός απροόπτου, είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς εκτιμήθηκε πως ό,τι ήταν να δώσει στο Υπουργείο Εργασίας, το έδωσε. Εκτός Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να είναι ο Θοδωρής Δρίτσας. 

Μια περίπτωση που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή του Νίκου Φίλη, με ένθερμους υποστηρικτές όσο και εχθρούς. Ωστόσο ο …ξενοδόχος (ο πρωθυπουργός δηλαδή) δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον βγάλει από το Υπουργείο.

Πολλοί τον είχαν για… τελειωμένο, ωστόσο ο Βαγγέλης Αποστόλου συγκεντρώνει καλές πιθανότητες να μείνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού σε μυστικές μετρήσεις εμφανίζεται ως ο πιο αγαπητός και προσιτός υπουργός. Ακόμη: Τι θα γίνει με το δίδυμο των υπουργών του «Πράττω;», είναι ένα ξεχωριστό ερώτημα, με τον Νίκο Κοτζιά να μένει στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά πάσα πιθανότητα. Η περίπτωση του Νίκου Τόσκα είναι πιο σύνθετη. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον θέλει, ο υπουργός Εξωτερικών τον στηρίζει. Αν τελικώς απομακρυνθεί, πιθανότερος αντικαταστάτης του είναι ο Δημήτρης Βίτσας

Ο Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να απομακρυνθεί από το προς σύσταση, Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εδώ, δύο τα ονόματα που ακούγονται: Παναγιώτης Κουρουμπλής (που ενδέχεται πάντως να μετεγγραφεί και σε άλλο Υπουργείο) και Παύλος Πολάκης. Αντιθέτως, ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας Ανδρέας Ξανθός εκτιμάται πως θα μείνει στην ίδια θέση.

Σήμα …διεύρυνσης θα δίνει επιπλέον το νέο υπουργικό σχήμα, χωρίς τη συμμετοχή, ωστόσο, …ληγμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Στις θέσεις τους, τέλος, θα παραμείνουν οι υπουργοί των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
 
 


σχετικα αρθρα