Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες έχει αρχίσει καθώς σήμερα το απόγευμα συγκαλείται νέα διάσκεψη του Δικαστηρίου, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Όλα δείχνουν ότι η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», θα είναι και η τελευταία στη δικαστική διαδρομή της υπόθεσης, που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με την εκδίκαση των προσφυγών των καναλιών και πέρασε από δοκιμασίες μέσα σε κλίμα που έχει φορτιστεί από καιρό, με αφορμή γεγονότα, χειρισμούς και δηλώσεις αρμοδίων και μη, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για αντιπρόεδρο του ΣτΕ.

Οι ανώτατοι δικαστικοί, σύμφωνα με την «Κ», θα καταλήξουν σε ψηφοφορία, πρώτα, για το μείζον θέμα που προβάλλεται ως αντισυνταγματικότητα του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και έχει να κάνει με τη συνταγματική διάταξη που δίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Οι εκτιμήσεις έμπειρων δικαστικών πηγών αναφέρουν ότι δύσκολα το ανώτατο δικαστήριο θα αποστεί από προηγούμενες κρίσεις του σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που έδωσε τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών στον υπουργό, ενώ τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν πληροφορίες ότι κατά τη διάσκεψη της Δευτέρας πολλοί από τους μετέχοντες δικαστές επιχειρηματολόγησαν υπέρ αυτής της απόψεως, όπως βέβαια τοποθετήσεις υπήρξαν για την υποστήριξη της αντίθετης άποψης, ότι δηλαδή ο νόμος είναι συνταγματικός, θέση που εξέφρασε και ο εισηγητής κ. Γιώργος Παπαγεωργίου.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο για να φθάσει στο θέμα του αριθμού των αδειών, να κρίνει αν καλώς ή κακώς ετέθη ο περιορισμός για τις άδειες, θα πρέπει να έχει κρίνει προηγουμένως ότι ο νόμος είναι συνταγματικός, με το σκεπτικό ότι δεν γινόταν αλλιώς, αφού Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν υπήρχε. Γιατί αν κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για το ΕΣΡ δεν θα προχωρήσει στο θέμα των αδειών ή των άλλων θεμάτων που έχουν τεθεί.

Τα τρία σενάρια για τον νόμο Παππά

Πρώτο σενάριο και επικρατέστερο, όπως έγραψε το newpost.gr είναι να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος επειδή ανέλαβε τη διαδικασία αδειοδότησης το υπουργείο ενώ κατά το Σύνταγμα την αρμοδιότητα αυτή, έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ωστόσο στην περίπτωση αυτή, θα επιχειρηθεί να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη η απόφαση σημειώνοντας το κρίσιμο κενό που υπήρχε στην Ανεξάρτητη Αρχή, λόγω αδυναμίας της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκροτήσουν το ΕΣΡ με την προβλεπόμενη πλειοψηφία των 4/5 και θα κάνει αναφορά για άμεση συγκρότησή του

Δεύτερο σενάριο με πολύ λιγότερες πιθανότητες είναι να κριθεί αντισυνταγματικός ο περιορισμός των αδειών μόνο στον αριθμό 4, θεωρώντας ότι οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος Παππά για την χορήγηση των αδειών κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος.  

Βέβαια υπάρχει και το τρίτο σενάριο -το οποίο μάλλον αποκλείουν οι δικαστές και σύμφωνα με αυτό ο επίμαχος νόμος θα κριθεί ως αντισυνταγματικός, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι αρμοδιότητες Παππά και η απόφαση για τον διαγωνισμό περί της χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών θα βρεθούν σε νομικό κενό.