Η Ελλάδα, η Γερμανία και το Περού είναι, πιθανότατα οι τρεις τελευταίοι σταθμοί του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν την λήξη της θητείας του στο τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με την DW, το ταξίδι του Ομπάμα από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου θα έρθει μια εβδομάδα ακριβώς μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ και θα δώσει την ευκαιρία στον απερχόμενο ηγέτη να στερεώσει την ''κληρονομιά'' της εξωτερικής πολιτικής του. 

Το πρώτο μέρος του ταξιδιού θα ξεκινήσει με τον Ομπάμα να συναντά τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Η επίσκεψη Ομπάμα, επίσης, θα είναι ευκαιρία για τον Τσίπρα, ο οποίος πιέζει για ελάφρυνση χρέους τους δανειστές. 

Η Αθήνα πιέζει εδώ και καιρό τους δανειστές για πιο χαλαρό πρόγραμμα, ωστόσο έχει συναντήσει την άρνηση από τον βασικό πιστωτή, την Γερμανία, τον δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του Ομπάμα. Την ίδια στιγμή, στο Βερολίνο, ο Αφροαμερικανός ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, και φυσικά την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης θα βρεθούν τόσο οι μάχες στη Συρία και η κατάσταση στην Ουκρανία, όσο και οικονομικά ζητήματα.

Την ίδια στιγμή, στο Περού, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην Μεγάλο οικονομική σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στην Λίμα από τις 18-20 Νοεμβρίου και θα είναι μια ευκαιρία στις ΗΠΑ να προωθήσει τα εμπορικά θέματά της.