Λίγες ώρες πια μας χωρίζουν -όπως όλα δείχνουν - από την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας των 25 ανώτατων δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίοι με την απόφασή τους θα καθορίσουν και την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.  

Από τις 17:30 το απόγευμα,   τα μέλη της Ολομέλειας του ΣτΕ ξεκίνησαν την καθοριστικότερη διάσκεψή τους από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Μία απόφαση που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, καθώς προηγήθηκαν ισχυρές αναταράξεις στα νερά της Θέμιδας και αναμφίβολα η έκδοσή της θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις.  

Οι πρώτες γραμμές της απόφασης, όπως λένε δικαστικές πηγές, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται και αυτό που μένει να δούμε είναι αν οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις και τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες θα βγουν αληθινά.  

Ο ρόλος του ΕΣΡ

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν πως στο τραπέζι της διάσκεψης το πρώτο και σημαντικό θέμα που θα κριθεί είναι εκείνο που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, θέμα που έχει προβληθεί από τις προσφυγές που βάλλουν κατά του νόμου της κυβέρνησης που όρισε ως αρμόδιο τον υπουργό για να οργανώσει και να προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες.

Αν οι ανώτατοι δικαστικοί, που έχουν ήδη τοποθετηθεί και κατά τη διάρκεια της τελευταίας Ολομέλειας για το επίμαχο θέμα, οδηγηθούν σε κρίση ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης γιατί μόνον το ΕΣΡ είχε - κατά το σύνταγμα- την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε το ισχύον νομοθετικό οικοδόμημα θα υποστεί σοβαρό πλήγμα.  

Δικαστικές πηγές, ωστόσο εκτιμούσαν, ότι σε μία τέτοια περίπτωση - όπου ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός για το ΕΡΣ- το σκεπτικό της απόφασης, μπορεί να περιλαμβάνει θέσεις και παραδοχές που να προσφέρονται για διέξοδο αλλά και για πολιτική διαχείριση του όλου θέματος.
Σημείωναν δε, εμφατικά ότι οι ανώτατοι δικαστές μπορούν, όπως έχουν ήδη κάνει στο παρελθόν με την υπόθεση για τις αντικειμενικές αξίες και με τα ειδικά μισθολόγια, να δώσουν έναν χρονικό ορίζοντα στην κυβέρνηση να συσταθεί στο ΕΣΡ, ανεξάρτητη αρχή που με βάση το Σύνταγμα είναι αρμόδια για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Το χρονικό αυτό περιθώριο, λένε οι ίδιοι κύκλοι, θα είναι λίγο μηνών και αμέσως μετά την παρέλευσή του το Ανώτατο Δικαστήριο, ίσως υπό διαφορετική σύνθεση η Ολομέλεια του, θα συνέλθει εκ νέου για να κρίνει αν εφαρμόστηκε η «προδικαστική του» απόφαση.  

Ο αριθμός 4

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο νόμος κριθεί συνταγματικός με το επιχείρημα ότι η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ήταν η αιτία που οι αρμοδιότητες πήγαν στον υπουργό, τότε το δικαστήριο μπορεί να εισέλθει σε ψηφοφορία για το δεύτερο σοβαρό θέμα που εξετάζει και συνδέεται άμεσα με τον αριθμό τέσσερα που είναι οι άδειες που έχουν χορηγηθεί μετά τη διαγωνιστική διαδικασία κατά την οποία  αναδείχθηκαν ισάριθμοι υπερθεματιστές.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικαστικών πηγών και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται το δικαστήριο να μην μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο της συνταγματικότητας, οπότε υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση το πιθανότερο είναι να κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω ρύθμιση δηλαδή τον περιοριστικό αριθμό τέσσερα για τις άδειες.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι παραγόμενες συνέπειες από την δικαστική απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα είναι, ότι  θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του νόμου.

Προς τα πού τελικά θα γείρει ο ζυγός της Θέμιδας; Τι θα σηματοδοτεί η απόφαση του ΣτΕ; Όλα αυτά θα τα γνωρίζουμε μέχρι το βράδυ. Κι αυτό που αναμένεται επιπλέον είναι η διαμόρφωση της πλειοψηφικής τάσης εντός της Ολομέλειας καθώς και το σκεπτικό της κάθε πλευράς μετά από τόσες θυελλώδεις διασκέψεις που μονοπώλησαν την επικαιρότητα, καθώς πρόκειται για άλλη μία υπόθεση με πολιτικό ειδικό βάρος που περνά μέσα από τη Δικαιοσύνη.