current views are: 5

27 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση04:02

Το plan B της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χθεσινοβραδινή, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί γεγονός –τομή στη θητεία της κυβέρνησης

Δημοσίευση 04:02’

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χθεσινοβραδινή, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί γεγονός –τομή στη θητεία της κυβέρνησης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χθεσινοβραδινή, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί γεγονός –τομή στη θητεία της κυβέρνησης που είναι σε εξέλιξη. Με επιπτώσεις που ακόμη και τώρα δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Για το λόγο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου, άρχισε να απαντά ένα προς ένα στα θέματα που έχουν ανακύψει από χθες το βράδυ. Πρώτον, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τη νομοθετική πρωτοβουλία που από το Σύνταγμα έχει και στο πλαίσιο αυτό καταθέτει τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου για τις προσωρινές άδειες («έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών»).

Δεύτερον, διαμηνύει στους καναλάρχες ότι «το τζάμπα πέθανε» κατά την προσφιλή διατύπωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, γι’ αυτό και όλοι οι ενδιαφερόμενοι καναλάρχες θα περάσουν μετά τη Δευτέρα από το ταμείο για να καταβάλλουν ένα ποσό που εκτιμάται πως θα είναι κοντά στο Μ.Ο. των ποσών που οι  τέσσερις τελικοί υπερθεματιστές κατέβαλαν, αλλά δια του δέκα (οι τέσσερις άδειες ήταν για δέκα χρόνια, ενώ η προσωρινή για ένα χρόνο). Τούτων δοθέντων κάθε καναλάρχης ακούγεται πως θα καταβάλει ένα ποσό κοντά στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτοχρόνως, πολύ υψηλά θα είναι τα στάνταρτς και για τον αριθμό εργαζομένων ανά κανάλι.

Τρίτον, η κυβέρνηση αυτή (αλλά και κάθε κυβέρνηση) δεν πέφτει από δικαστικές αποφάσεις, αλλά μόνο δια των δύο γνωστών οδών: είτε από την ψήφο του ελληνικού λαού, άρα εκλογές, είτε από την απώλεια της δεδηλωμένης. Το μήνυμα αυτό έστειλε ήδη από χθες βράδυ ο Ν. Παππάς, πριν ακόμη η μείζων αντιπολίτευση ζητήσει προσφυγή στις κάλπες. Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείεται ωστόσο από τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ τίποτε δεν προμηνύει απώλεια της κοινοβουλευτικής στήριξης.

Ένα τέταρτο σημείο που θα πρέπει να συγκρατήσει κανείς είναι η επίθεση που εξαπέλυσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μια επίθεση που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν ήταν απόρροια εκνευρισμού ή πολύ περισσότερο πανικού, αντιθέτως ήταν μια …ψυχρή, όπως υποστηρίζουν, αντίδραση, η οποία συν τοις άλλοις ικανοποίησε το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Όλγ. Γεροβασίλη, θυμίζοντας τις θετικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα Μνημόνια, το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το PSI, εστίασε επίσης πώς με την απόφασή του αυτή δικαιώνεται το προηγούμενο τηλεοπτικό καθεστώς, που το ίδιο δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό. Ενώ, τέλος, υπογράμμισε τις κοινωνικές συνέπειες από την απώλεια της πρώτης δόσης για τα κανάλια (σε παιδικούς σταθμούς και Υγεία), ένα επιχείρημα που εκτιμούν ότι αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.


σχετικα αρθρα