Πυρά στην κυβέρνηση με αφορμή την στάση της στην απόφαση του ΣτΕ εξαπέλυσε με σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα θα καταθέσει άμεσα πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του αδιεξόδου στο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, με στόχο την επιστροφή στην ομαλότητα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ''η υιοθέτηση της πρότασης, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν τις δικές τους ευθύνες''.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει δε την κυβέρνηση ''επικίνδυνη'', καθώς προσπαθεί να χειραγωγήσει τους θεσμούς, με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία, ενώ μιλά για ''μέγιστο θεσμικό ατόπημα''  αναφορικά με την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ. 

Προσθέτει, επίσης, ότι η κυβέρνηση προβάλλει την εικόνα ενός ''αποτυχημένου κράτους'' που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς του''. 

Όπως τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ «το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το “νόμο Παππά”. Είχα προειδοποιήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι με τις μεθοδεύσεις του οδηγούσε την χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είχα επισημάνει ότι η χώρα δεν αντέχει να προσθέσει στην οικονομική κρίση και μια κρίση Δημοκρατίας».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ ως ''μέγιστο θεσμικό ατόπημα, που επιβεβαιώνει την πρόβλεψή ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας''.
 
Όπως υπογράμμισε:

H Κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας την εικόνα ενός αποτυχημένου Κράτους, που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς του.  

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι αυτό το γεγονός ''αποδεικνύει ξανά πόσο επικίνδυνη είναι για τον τόπο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, καθώς αντί να στρέψει όλη της την ενέργεια στην ανάταξη της οικονομίας, προσπαθεί να χειραγωγήσει θεσμούς με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία''.
 
Ο αρχηγός της ΝΔ καλεί τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση, τονίζοντας ότι είναι χρέος του κόμματος να αποκαταστήσει την πολιτική ομαλότητα, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές.

Παράλληλα, κάνει λόγο για την άμεση κατάθεση ''εμπεριστατωμένης πρότασης νόμου για την αντιμετώπισή του αδιεξόδου στο τηλεοπτικό τοπίο, η οποία 
επαναφέρει στο Ε.Σ.Ρ. τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό''
 
Όπως τονίζει μάλιστα ''η υιοθέτηση της πρότασης, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν τις δικές τους ευθύνες''.
 
Ο κ. Μητσοτάκης καλεί, επίσης, τον κ. Τσίπρα να ''αναλογιστεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες του, ώστε να μην παραδώσει και θεσμικά διαλυμένη την ήδη οικονομικά ρημαγμένη χώρα μας''.