Ρόλο καταλύτη ελίξεων στο πολιτικό τοπίο εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί να παίξει η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, με την οποία στη ΝΔ δηλώνουν δικαιωμένοι για τη στάση υπεράσπισης της συνταγματικής τάξης που τήρησαν, όπως τονίζουν την οδό Πειραιώς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεχρι αργά το βράδυ είχε συσκέψεις με το στενό επιτελείο των συνεργατών του, για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανέβαλε την επίσκεψη  στο Άγιον Όρος.

Στην ΝΔ υποστηρίζουν ότι «ενισχύονται τα εκλογικά σενάρια», καθώς «κατέρρευσε, όπως λένε,  το βασικό μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος περί καταπολέμησης της διαπλοκής», αφού πλέον απεδείχθη, όπως σημειώνουν, και με τη δικαστική βούλα ότι όλα έγιναν για να ελεγχθεί η ενημέρωση». 

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζουν «καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας» την απόφαση του ΣτΕ και η ΝΔ προχωρά σε ανάληψη πρωτοβουλίας για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, επαναφέροντας παράλληλα με μεγαλύτερη ένταση, το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν» τονίζει ανάμεσα σε αλλα η ΝΔ και στοχοποιεί τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει και πλέον αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. 

Από το στόχαστρο της ΝΔ δεν ξέφυγε και η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία θεωρούν ότι αποκαλύπτει μια σύγκρουση θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη με ευθύνη της κυβέρνησης.