current views are: 5

27 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:25

Νέα μετωπική κυβέρνησης – ΝΔ για τη νομοθετική πρωτοβουλία «γέφυρα»

Σφοδρή αντιπαράθεση, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί και σε μετωπική ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, έχει ξεσπάσει με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία – γέφυρα

Δημοσίευση 11:25’

Σφοδρή αντιπαράθεση, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί και σε μετωπική ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, έχει ξεσπάσει με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία – γέφυρα

Σφοδρή αντιπαράθεση, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί και σε μετωπική ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, έχει ξεσπάσει με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία – γέφυρα, για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία θα κατατεθεί τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά.

Ο υπουργός Επικρατείας, υποστήριξε «ότι δεν κάνει πίσω» και πως θα συνεχίσει «την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». Η ΝΔ από την άλλη προανήγγειλε, να καταθέσει δική της πρόταση. Ωστόσο, αντιδράσεις  έχουν προκληθεί και από τη Δικαιοσύνη. Δικαστικές πηγές σημειώνουν, πως η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση πριν ακόμα  δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα

Ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε πως στη νέα νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα για την κατοχύρωση προσωρινής άδειας από τους ιδιοκτήτες καναλιών, θα πρέπει να καταβληθεί ένα χρηματικό ποσό ετησίως, το οποίο εκτιμάται περί τα 6 ή 7 εκατ. ευρώ για να λάβουν την προσωρινή άδεια εκπομπής. Στην διαδικασία μέχρι στιγμής, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, δεν μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός των αδειών. Οπότε, η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες αφορά, τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών ΜΜΕ, τους νέους υπερθεματιστές της δημοπρασίας, όσο και κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.  

Κατά συνέπεια οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού είναι αυτοί που έχουν τεθεί ήδη από τον νόμο 4339 και προσδιορίζουν:

τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα 400 άτομα πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι 

τις προδιαγραφές για τις κτιριακές υποδομές, τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των μετόχων, κλπ.

Τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα την κρίνει ως μόνο αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Με δική της πρόταση η ΝΔ

Ο Μάκης Βορίδης από πλευράς ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει «νόμο – γέφυρα» όπως τον χαρακτήρισε ο Νίκος Παππάς, καθώς βάσει της απόφασης του ΣτΕ, κάτι τέτοιο εναπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ”επικίνδυνη”, καθώς προσπαθεί να χειραγωγήσει τους θεσμούς, με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία, ενώ μιλά για «μέγιστο θεσμικό ατόπημα»  αναφορικά με την αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ.

Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα πρόταση νόμου για τη σύσταση του ΕΣΡ. «Η πρόταση επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό» ανέφερε.

«Η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν τις δίκες τους ευθύνες» συνέχισε.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η Κυβέρνηση δεν έχει διδαχτεί σε τίποτα από τα λάθη της

Με σκληρή ανακοίνωση για την πρωτοβουλία «γέφυρα», τοποθετήθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Καμιά διαδικασία που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα γίνει αποδεκτή!

Η σπουδή για νέα νομοθετική πρωτοβουλία, πριν την τυπική έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή για το νέο ΕΣΡ, δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει διδαχτεί σε τίποτα από τα λάθη της».

Αντιδράσεις από τους δικαστικούς 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση πριν ακόμα  δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, όπως έλεγαν δικαστικές πηγές, δείχνει την πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να  προσπεράσει  την  κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.  Για μία απόφαση μάλιστα που συνδέεται  με τον στενό πυρήνα  του Συντάγματος  που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη της χώρας.

«Όλα όσα ζήσαμε σε αυτή την υπόθεση είναι πρωτόγνωρα» ,λέει με νόημα δικαστικός λειτουργός  επισημαίνοντας τον αυτονόητα θεσμικά  σεβασμό σε κάθε λέξη του συντάγματος  από τους εκπροσώπους όλους των εξουσιών .Χωρίς να εξαιρείται βεβαίως από τον κανόνα αυτό η εκτελεστική εξουσία.

 


σχετικα αρθρα