Για θεσμική πληγή που άνοιξε με τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για μία δήλωση αντισυνταγματικότητας, αλλά για μια απόφαση που ακυρώνει την εκτελεστική εξουσία με αποτέλεσμα την επέμβαση της μίας εξουσίας στην άλλη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέφερε ότι η απόφαση θα γίνει, και πρέπει να γίνει, δεκτή, όμως συμπλήρωσε ότι δεν έχουμε μία απλή κρίση μίας διάταξης. «Η απόφαση ακυρώνει τη δυνατότητα του κράτους να ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο», τόνισε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα τη διαδικασία για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Παράλληλα, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και υπογράμμισε πως «η απόφαση του ΣτΕ δεν κάνει νομική ερμηνεία, αλλά ενσωματώνει ένα πολιτικό επιχείρημα».

Ερωτηθείς για τις εκκρεμότητες με τους θεσμούς, απάντησε ότι δεν υπάρχουν «στα κομμάτια» της δημόσιας διοίκησης, ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κινητικότητας επεσήμανε ότι είναι απολύτως εθελοντική και με όρους πλήρους διαφάνειας, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός τις ανάγκες των εργαζομένων, αφετέρου τις ανάγκες των υπηρεσιών.

Όπως σημείωσε κ. Βερναρδάκης, λόγω των αποχωρήσεων, περίπου 400.000 δημοσίων υπαλλήλων από το 2010 και μετά, δεν υπάρχουν υπεράριθμοι υπάλληλοι στο Δημόσιο, αντιθέτως το Δημόσιο είναι υποστελεχωμένο. Επίσης, υποστήριξε ότι αν και η κινητικότητα είναι ένα τεχνικό θέμα έγινε εργαλείο πολιτικής στρέβλωσης. «Είχαμε ένα πελατειακό κράτος... και γραφειοκρατικό σύστημα αποσπάσεων και μεταθέσεων, που απαιτούσε εσωτερικό γρηγορόσημο για να γίνει η όποια μετάκίνηση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.