Η απόφαση για την συνέχεια των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο ελήφθη σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου έδωσε το παρών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Θέλω να συγχαρώ τους Έλληνες στρατιωτικούς και διπλωμάτες στην αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες, που κατέληξαν στην επιτυχή στήριξη της ελληνικής θέσης για τη συνέχιση της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Καμμένος, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πέραν του ότι έχει συντελέσει αποτελεσματικά στο να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους της Ελλάδας στη Συμμαχία, η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ των δύο μελών.

Καταλήγοντας, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. «Οι Έλληνες προασπίζουμε την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν πόλο σταθερότητας για όλη τη Μεσόγειο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Με άριστες διμερείς σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα αποτελέσουμε τον πυλώνα της σταθερότητας για το αύριο της Μεσογείου», σημείωσε.

Εξάλλου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοινώνοντας την απόφαση των συμμάχων να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που έχει φέρει στην περιοχή η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ. «Χάρη στις κοινές μας προσπάθειες μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν ουσιαστικά», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ.